Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Blauwalg in Cattenbroekerplas

publicatiedatum: za 15 augustus 2020

Blauwalg Cattenbroekerplas leidt vooralsnog niet tot negatief zwemadvies. Na bemonstering van de recreatieplas is een verhoogde concentratie blauwalg aangetroffen. Deze concentratie is slechts op enkele locaties aanwezig. Om recreanten te wijzen op aanwezigheid van blauwalg, zijn er waarschuwingsborden geplaatst.

 

 CattenbroekEr is geen zwemverbod ingesteld, al wordt aan de recreanten zelf gevraagd op te letten of er een risico is voor de gezondheid. Jonge kinderen of kwetsbare ouderen wordt geadviseerd een andere zwemlocatie te kiezen.

 

 

Wat is blauwalg
Blauwalg is altijd aanwezig. Een te hoge concentratie ontstaat wanneer er te veel voedingstoffen in het water zitten, zoals fosfaat en stikstof. Deze voedingstoffen zitten bijvoorbeeld in afgevallen bladeren, maar komen ook in het water terecht door lokvoer voor vissen, brood en eenden- en hondenpoep. Met oplopende temperaturen kan de waterkwaliteit dan ook snel veranderen. Wie in aanraking komt met blauwalgen of dit bij het zwemmen binnenkrijgt, kan last krijgen van irritaties aan ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn en maag- en darmklachten. 
 

Zwemwater app
Zwem je graag in open water? Dan is het verstandig om voor het zwemmen de actuele informatie te bekijken op Zwemwater.nl of via de ZwemApp.