Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Speur (digitaal) mee met Erfgoed Gezocht

publicatiedatum: di 7 april 2020

Vandaag, maandag 6 april, start in samenwerking met de Universiteit Leiden het project Erfgoed Gezocht, een wetenschappelijke speurtocht naar grafheuvels en raatakkers op de Utrechtse Heuvelrug waar het publiek vanachter de computer een cruciale rol speelt in het ontcijferen van duizenden hoogtekaarten.

 

De verwachtingen van dit onderzoek zijn hoog gespannen. Bij een eerder project in de provincie Gelderland werden met behulp van het publiek meer dan duizend onbekende grafheuvels ontdekt, een verdubbeling van het tot dan toe bekende. Een uitkomst die wetenschappers uitdaagt de geschiedenis van het Trechtbekervolk en andere prehistorische culturen opnieuw te schrijven.

"Altijd al een prehistorische grafheuvel willen ontdekken? Speur dan nu mee met archeologen op nieuwe, zeer nauwkeurige hoogtekaarten."

 

Over Erfgoed Gezocht

Help archeologen met het ontdekken van resten uit ons verleden door mee te speuren op nieuwe hoogtekaarten. Deze kaarten zijn ingemeten met lasers vanuit een vliegtuig (LiDAR). Deze laserstralen gaan door vegetatie heen, waardoor duizenden onontdekte prehistorische grafheuvels, akkersystemen en andere structuren liggen te wachten om ontdekt te worden.
 

Onze missie

Het doel van dit project is op het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN) te zoeken naar nog onbekende archeologische resten. Het AHN is gebaseerd op zogenaamde LiDAR data. Het grote voordeel van deze manier van meten is dat vegetatie geen belemmering vormt. Hierdoor kunnen ook bosgebieden of andere gebieden waar vegetatie de zichtbaarheid van de ondergrond bemoeilijkt nu voor het eerst onderzocht worden.

 

MEEDOEN? Naar de site HIER