Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

De Tijd van de Tuin

publicatiedatum: do 12 maart 2020

Op woensdag 18 maart 2020 organiseert de Stichts-Hollandse Historische Vereniging een lezing over tuinen in historisch perspectief. Aan de hand van historische voorbeelden zal dErik de Jong de veelzijdige geschiedenis laten zien van de tuin in verschillende culturen en in verschillende tijden.

 

Als moestuin, bloemenparadijs, object van status, als plek van orde en chaos, maar ook verbonden met kunsten en wetenschappen.

 

edereen is van harte welkom op woensdag 18 maart aanstaande, om 20.00 uur in De Dam, Wilhelminaweg 79, 3441 XB  Woerden. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Let op: in verband met de algemene ledenvergadering van de SHHV kunnen gasten pas vanaf 20.00 uur de zaal betreden.

 

Achtergrondinformatie

Weerspiegeling
De tuin als een universeel proces van maken, gebruiken en beleven. Dat is een proces dat zich in alle culturen al honderden jaren afspeelt. De tuin gaat zowel over het alledaagse als het bijzondere. De tuin is iets persoonlijks. Je kunt het zien als een verlengstuk van jezelf. De tuin weerspiegelt in zekere zin het vervullen van je idealen en verlangens. Hij vormt een speciale plek van mythe, fictie en illusie, en is een smeltkroes van het tastbare en het niet tastbare. Hoe ziet zo’n tuin er dan uit, en wat kun je er uit ‘aflezen’? En hoe kijkt men in andere culturen, nu en vroeger, aan tegen de tuin? Intrigerende vragen waar Erik de Jong uitgebreid op in gaat. Na de lezing is één ding zeker: u kijkt voortaan toch met andere ogen naar een tuin, klein of groot, van jezelf of van een ander.

 

Over de spreker

Dr. Erik A. de Jong is Artis-hoogleraar Cultuur, Landschap en Natuur aan de Universiteit van Amsterdam. Hij houdt zich bezig met de relatie mens-natuur, de studie van tuin en landschap, groen erfgoed en de samenhang tussen natuur en cultuur in meest brede zin. Hij werkte lange tijd in de VS, gaf veel les, publiceerde en was betrokken bij restauratie- en kunstprojecten. Hij tuiniert twee tuinen, een stadstuin en een landschap in Drenthe.