Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Etsen proberen?

publicatiedatum: do 5 maart 2020

Onder de vlag van KUNSTaandenRIJN is een klein groepje enthousiastelingen bezig zich te bekwamen in twee druktechnieken, namelijk etsen en droge naald. Heeft u zin om de techniek eens te proberen, komt u dan beslist eens op een donderdagavond in de Kunstkajuit langs, (Van de Valk Boumanlaan 7, Woerden). Wij helpen u dan mee om een eerste ets te maken.

 

Etsgroep aan het werk

Bij etsen wordt een tekening in een zinkplaatje aangebracht met behulp van een sterk zuur. Bij de droge naald techniek gebeurt dat door direct in het plaatje te tekenen met een kraspen.

Het afdrukken doen we met een etspers. Deze pers is gemaakt door Maarten van Bemmel en kan ook groot formaat afdrukken. Het plaatje met de tekening wordt ingesmeerd met een beetje etsinkt. Het teveel wordt weggehaald (dat wordt “afslaan” genoemd). Het plaatje wordt met de inkt naar boven op de tafel gelegd. Eroverheen leggen we natgemaakt papier. Daarover een dikke viltlaag.

Vervolgens aan het wiel draaien om de tekening op het papier af te drukken.

 

De pers staat in een portcabine, waar gewerkt kan worden zonder zorg voor wat rommel. De etsers zorgen samen voor alle benodigde materialen, waarbij we de kosten delen.

Maarten van Bemmel doet de houtkachel voor ons aan als het koud is. De etsgroep komt sinds eind 2019 elke donderdagochtend bij elkaar.

 

Komt u langs. Neem dan s.v.p. van te voren even contact op, via de contactpagina. Wij helpen u met uw eerste pogingen om een ets te maken. Zorg voor kleding die vies kan worden, en als u wilt etsen met zuur voor een veiligheidsbril.

 

Maarten van Bemmel drukt een
van zijn etsen af.