Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Jubileum Staatsliedenkwartier, (50 jaar)

publicatiedatum: zo 1 maart 2020

Eeen feestelijke viering op 7 maart van het jubileum van het Staatsliedenkwartier, de woonwijk welke 50 jaar geleden werd ontwikkeld gelijktijdig gevierd met het 60 jarig jubileum van de Kapel Weddesteyn, die 5 jaar geleden werd gerenoveerd en heropend.

 

Staatsliedenkwartier

Het Staatsliedenkwartier bestaat dit jaar als wijk 50 jaar. Vanaf 1970 is in de voormalige polder en het weidegebied in Woerden oost, een fraaie, ruim opgezette woonwijk met veel groen tot ontwikkeling gebracht.  In meerdere fasen aangelegd en met de uitbreidingen van “Woerden Centraal” nabij het station, en de nieuwbouw “Hof van Leyland” aan de oostzijde lijkt de wijk zijn voltooiing te krijgen.

 

Kapel Weddesteyn

De in de wijk gelegen Weddesteyn kapel werd 60 jaar gebouwd en is 5 jaar geleden gerenoveerd en heropend. De kapel is de laatste jaren naast een religieus/spirituele plek ook een multifunctioneel, sociaal cultureel centrum van de wijk geworden.

 

De besturen van het Wijkplatform (opgericht in 2006) en de Stichting Kapel Weddesteyn willen op zaterdagmiddag 7 maart vanaf 15.00 deze jubilea niet ongezien laten passeren.

 

PROGRAMMA  van 15.00 t/m 18.00 uur
Locatie Kapel Weddesteyn, Utrechtsestraatweg 50 (naast hoofdingang zorgcentrum) Gratis toegang

 

Ontvangst met koffie en thee v.a. 15.00 uur

  • 15.30:  Welkom door de wijkwethouder George Becht
  • 16.00-16.45:  Lezing door Ruud Bartlema onder de titel “Moderne  kruiswegen”
  • 16.45: Opening expositie “Kunstwerken van Ruud Bartlema”  door de wijkwethouder
  • 17.00 Aanbieding van jubileumkalender door het Wijkplatform aan de wijkwethouder
  • 17.00-18.00: Samenzijn met een drankje en een hapje, gratis aangeboden door

het Wijkplatform Staatsliedenkwartier en de Stichting Kapel Weddesteyn.

 

LEZING EN EXPOSITIE
Dit dubbele jubileum wordt met een bijzondere bijeenkomst gevierd van spiritueel en sociaal-culturele aard op zaterdagmiddag 7 maart vanaf 15.00 uur in de kapel. Dan zal allereerst de expositie van de beeldend kunstenaar Ruud Bartlema worden geopend, welke gedurende de maand maart op zaterdag- en zondagmiddagen te bezichtigen is. Daarvoor zal hij een lezing “Moderne kruiswegen” geven over de eigentijdse vormgeving van de kruisweg van o.a.  van Aad de Haas.  Zowel religieuze als niet religieuze mensen hebben steeds meer behoefte ‘’om de kruisweg te lopen’’. Er ontstaan in deze tijd van veel lijden nieuwe kruiswegen, denk aan de van de tv bekende “Passion”, welke tot nadenken aanzetten.


Ruud Bartlema (1944), beeldend kunstenaar en leraar Joodse Mystiek. Voor zijn schilderkunst vormen poëzie en literatuur van o.a. Hans Andreus en Huub Oosterhuis een belangrijke bron van inspiratie.  Hij raakte steeds meer onder de indruk van Marc Chagall en de joods mystieke tradities van de Kabbala en het Chassidisme. Hij schilderde gedachtenis panelen en wandschilderingen voor talloze stiltecentra en kerken, Hij exposeerde eerder in o.a. De Rode Hoed en het Bijbels Museum in Amsterdam en de Domkerk in Utrecht. Zie website:  https://ruudbartlema.nl/

 


JUBILEUMKALENDER
De voorzitter van het Wijkplatform Staatsliedenkwartier, Paul Glissenaar, zal dan het eerste exemplaar van de voor dit jubileumjaar speciaal ontworpen  kalender overhandigen aan de wijkwethouder.  De kalender met daarin opgenomen 12 foto’s van oude en nieuwe situaties in de wijk wordt vanaf 9 maart huis aan huis in de wijk bezorgd.

 

SAMENZIJN
Vanzelfsprekend is die middag de expositie te bezichtigen*) en kan  in een gezellig samenzijn de impressies, herinneringen en ervaringen worden gedeeld met hapjes en drankjes, gratis aangeboden  door het Wijkplatform en de Stichting Kapel Weddesteyn.

 

* Later is de expositie gratis te bezoeken in maart op alle zaterdagmiddagen van 13.00 – 17.00 uur en op   de  zondagmiddagen van 15.00 uur tot 17.00

Voor meer informatie:  de heer J. Vianen (0653754321) of de heer W. van Geelen (0653409115)