Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Plaquettes in het Westdampark

publicatiedatum: do 27 februari 2020

In de zomer is het Westdampark feestelijk opgeleverd na de renovatiewerkzaamheden. Met het aanbrengen van vijf stalen plaquettes zet de gemeente de puntjes op de i. De plaquettes liggen verspreid door het park aan de paden. Op 20 februari maakte wethouder Arthur Bolderdijk een ronde langs de plaquettes met de betrokken partijen.

 

Verwijzing naar historie en gebruik
De plaquettes verwijzen naar de rijke historie en gebruik van het park. Ze zijn een mooie, speelse aanvulling op het totaalbeeld. Bij twee entrees van het park ligt een plaquette die verwijst naar de historische vesting van Woerden. Op deze plaquettes kun je zien waar je bent en waar deze plek in het verdedigingswerk lag.

Ook liggen er plaquettes bij de Julianabank en de Joodse begraafplaats. De plaquette bij de Joodse begraafplaats werd toegelicht door de beheerder, de heer Huisman. De plaquette toont onder andere een Menorah: een 7-armige kandelaar.

Boven de kandelaar staat een Hebreeuwse tekst met daaronder de vertaling: ‘tot het herleven der doden’. Ook verwijzen het getal 18 en de 18 davidssterren aan de rand naar het woord ‘chai’ wat ‘leven’ betekent en een numerieke waarde van 18 heeft.

 

Nieuwe verzamelplaats Woerdense Scouting
Wethouder Bolderdijk onthulde donderdagmiddag de laatste van de plaquettes samen met Jaap Landman, de oprichter van de Woerdense Scouting.

De plaquette eert de oprichter met zijn bekende uitspraak ‘waar rook is, is een klungel aan het werk’.

Deze plaquette kan vanaf nu dienen als verzamelpunt voor de scouting.

 

De plaquettes zijn ontworpen door Bosch Slabbers en geproduceerd door Wagensveld BV uit Woerden.