Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

‘De Goede Herder’ gaat verhuizen

publicatiedatum: zo 2 februari 2020

Het mozaïek ‘De Goede Herder’ dat op de gevel prijkte van de voormalige Eben-Haëzerschool, verhuist binnenkort naar het nieuwe scholencluster aan de Overstek in Kamerik. Restaurateur Arno van Sabben heeft woensdag 29 januari het mozaïek aan de Mijzijde 88A uitgezaagd.

 

Kunstwerk* naar nieuwbouw

Na reparatie krijgt het werk in overleg met het schoolbestuur weer een plek bij de nieuwbouw van de Eben-Haëzer. De school is er erg blij mee.

Restaurateur Van Sabben heeft het kunstwerk in stukken uit de gevel gehaald. In zijn atelier in Oud-Beijerland gaat hij het weer in elkaar zetten. Dit is een methode waarin hij is gespecialiseerd. Het voordeel is dat in kleinere delen het kunstwerk handzamer is om te vervoeren en op te slaan. In het atelier wordt het onzichtbaar gerepareerd en geplakt op een ondergrond, waarna het als één geheel weer terug gaat naar Kamerik.

 

Wederopbouwkunst
Bij de voorbereiding van de nieuwbouw van het scholencluster was het vooruitzicht voor het kunstwerk niet rooskleurig. Gedacht werd dat het te duur zou zijn om het kunstwerk te redden van de sloophamer. Maar na contact met Stichting Heemschut bleek dat er mogelijkheden waren om het kunstwerk te redden.

 

Dankzij deze stichting is nu ook bekend dat het gaat om een kunstwerk van Han van Hattem. Het mozaïek blijkt wederopbouwkunst te zijn. Tijdens de wederopbouw werd altijd een bepaald percentage van het bouwbudget aan kunst besteed. Omdat veel gebouwen uit die tijd nu gesloopt worden, zijn veel kunstwerken inmiddels verloren gegaan.

 

Wethouder George Becht (cultuur en onderwijs): “Het is goed nieuws dat een voor Kamerik uniek kunstwerk behouden kan blijven en opnieuw een plek krijgt bij de Eben-Haëzer. Zo blijft er ook een tastbare herinnering voor de vele oud-leerlingen die op de oude locatie op school gezeten hebben.”

bron: persbericht gem Woerden.

 

Naschrift redactie:

de oude ‘eerste steen’ uit 1961 blijft ook "gespaard" en zal in het nieuwe gebouw een plek krijgen.

Van het mozaiek, ook uit 196,1 is niet bekend wie het gemaakt heeft; duidelijk zijn de "goede herder en de schapen herkenbaar, maar de kunstenaar/maker onderschreef het niet.

zou het oude "schoolhoofd" het nog weten? of staat er iets in de oude (school)archieven? Als u het weet mail het ons s.v.p.