Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nlStuur berichten voor de agenda naar de redactie.

beeldhouwers symposium rotary

Zitkunst in Woerden

publicatiedatum: di 15 september 2009

De tien kunstbanken, gemaakt tijdens het internationale beeldhouwsymposium Sitting Art in mei 2007, zijn geplaatst in Woerden, Harmelen, Kamerik en Zegveld. Het heeft even geduurd voordat goede locaties voor alle banken gevonden waren. In goed overleg met de Rotary-clubs Woerden-Oude Rijn en Woerden hebben ........

 

Woerden rijk met zitkunst

 
Het internationaal beeldhouwsymposium werd gehouden op het Defensie-eiland. Tien kunstenaars uit landen die in 2004 toegetreden zijn tot de Europese Unie namen deel aan het symposium. Opdracht was iets te maken uit duurzaam materiaal bedoeld voor de openbare ruimte waar men op moest kunnen zitten.
 
Het programma van het symposium werd zo ingericht dat het publiek de vorderingen kon volgen en een educatieve expositie konden bezichtigen. Ook zijn er ca. 60 groepen van scholen rondgeleid en konden kinderen demonstraties beeldhouwen bijwonen.
 
Wie, wat, waar
Onderstaand een overzicht van het kunstwerk, de kunstenaar en het land van herkomst en de locatie waar het kunstwerk te vinden is:
 
zitkunstwerken
kunstwerk Kunstenaar Locatie
Oor
 
Bielis Zigmunds (Letland) J.Israelsln./Rembrandtln. Woerden
Golfslag
 
Sona Samasova (Slowakije
 
Watertoren Woerden
 
Driepoot
 
Algirdes Kuzma (Litouwen)
 
Oostsingel Woerden
 
Engel
 
Marie Seborová (Tsjechië)
 
Meulmansweg (haven) Woerden
 
Om en Om
 
Dejan Pfeifer (Slovenië)
 
Meulmansweg (bibliotheek) Woerden
 
zonder titel
 
Christos Lanitis (Cyprus)
 
Wijkpark Molenvliet Woerden
 
Voet
 
Boldi (Hongarije)
 
Middenweg/Molenweg Zegveld
 
In Morpheus Armen
 
Dominika Griesgraber (Polen)
 
Raadhuislaan Harmelen
 
Sprookjesbed
 
Anne Rudanovsky (Estland)
 
Beukenlaan Kamerik
 
Zeereis
 
Austin Camilleri (Malta)
 
Marshalllaan (Waterrijk) Woerden
 
 

Feestelijke overdracht

Op dit moment zijn de kunstwerken nog eigendom van de Rotary. Op 17 september a.s. worden de kunstwerken formeel en feestelijk overhandigd aan het gemeentebestuur. Gemeente Woerden heeft de samenwerking met de Rotaryclubs gedurende het gehele proces als zeer plezierig ervaren.
 

Tien beelden rijker

Wethouder Loes Ypma neemt de kunstbanken dan in ontvangst: ‘Als wethouder van kunst ben ik er natuurlijk ontzettend trots op dat gemeente Woerden nu tien beelden rijker is. Het zijn prachtige openbare kunstwerken, iedereen mag en kan er van genieten. Je mag er naar kijken of op zitten. Of het erg comfortabel zit weet ik niet, want de kunstenaars hebben deze beelden uit een zeer harde brok steen moeten hakken. Heel zwaar, maar ook heel knap werk.’
 
15-09-2009