Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

De (Woerdense) Limes en de werelderfgoedlijst

publicatiedatum: zo 15 december 2019

De gehele Romeinse limes in Nederland staat sinds 2011 op de voorlopige Werelderfgoedlijst. De verwachting is dat in juli 2021, tijdens de jaarlijkse vergadering van het World Heritage Comité van UNESCO, een besluit wordt genomen over de nominatie. Als het besluit positief is, krijgt de Romeinse Limes de status van Werelderfgoed.

 

De provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland hebben ingestemd in met voordracht van de Romeinse Limes voor de UNESCO Werelderfgoedstatus. Opname op de UNESCO Werelderfgoedlijst is een belangrijke stap richting de internationale erkenning die dit historisch rijke gebied verdient.

 

Dit Nederlands-Duitse deel van de Limes is onderdeel van de voormalige rijksgrens van het Romeinse Rijk. Deze liep van Engeland tot de Zwarte Zee en delen hiervan staan al op de Werelderfgoedlijst.

 

De provincies hebben het nominatiedossier aangeboden de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Ingrid van Engelshoven. Bij een positief besluit van de ministerraad, zal men in januari 2020 het nominatiedosser, samen met Duitsland, indienen bij UNESCO in Parijs.


De verwachting is dat in juli 2021, tijdens de jaarlijkse vergadering van het World Heritage Comité van UNESCO, een besluit wordt genomen over de nominatie. Als het besluit positief is, krijgt de Romeinse Limes de status van Werelderfgoed.

Sinds 2011 werken de drie Nederlandse provincies samen met Duitsland en de Limes-gemeenten aan de voordracht van de Neder-Germaanse Limes. Met plaatsing op de Werelderfgoedlijst wordt de Limes toegevoegd aan een selectie gebieden die uniek zijn op de wereld. Erfgoed waar Nederland trots op mag zijn.

 

 Het deel van Woerden van de Limes dat is genomineerd, ligt grootdeels in het centrum o.a  het Castellum dat loop vanaf het Museum tot aan de kazerne, dwars over het kerkplein.