Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Giotto di Bondi schildert in 1304 of 1306 deze voorstelling van de Aanbidding der Wijzen voor het kind Christus. Hij denkt dat de Kerstster in werkelijkheid een komeet is geweest. (Bron: Musei civici di Padova)

de Ster van Bethlehem

publicatiedatum: ma 2 december 2019

Op maandag 9 december 2019 organiseert de Stichts-Hollandse Historische Vereniging een lezing door Niek de Kort over de Ster van Bethlehem. Iedereen herkent het: er is geen Kerst te vieren zonder de symbolen van een ster of een komeet. Het idee dat de geboorte van Jezus Christus te maken heeft met een ster, komen we tegen in de Bijbel.

 

De Ster van Bethlehem – in historisch perspectief

 

 De evangelist Mattheus verhaalt over een ster die door Wijzen uit het Oosten zou zijn gezien. Zo komen zij op het idee om naar Jeruzalem en Bethlehem te reizen. Gaat deze beschrijving terug op een historisch verschijnsel? Zijn er andere verklaringen mogelijk en … wat voor mensen waren die Wijzen eigenlijk? Sterrenkundige en historicus Niek de Kort neemt ons aan de hand van prachtige beelden mee op een ontdekkingsreis naar de oorsprong van deze o zo bekende elementen van Kerstmis.

 

Iedereen is van harte welkom op maandag 9 december aanstaande, om 20.00 uur in De Dam, Wilhelminaweg 79, 3441 XB  Woerden. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

 

Achtergrondinformatie

De Ster van Bethlehem spreekt al eeuwen tot de verbeelding. Van de geboorte van Jezus Christus bestaan tal van schilderijen waarin vaak een heldere ster of een komeet is verwerkt. Het is opmerkelijk dat voor het verschijnen van een ster maar één bron bestaat: het evangelie van Mattheus. Ook Lukas schrijft over de geboorte van Jezus maar rept niet van een ster of de Wijzen die uit het Oosten komen. Tal van geleerden hebben geprobeerd om de verschijning van de ster een historische verklaring te geven. Astronomen hebben een reeks van mogelijkheden bedacht. Het zou om een samenstand van heldere planeten kunnen gaan, of om het verschijnen van een heldere komeet. Ook denken ze aan een ontplofte ster, of een bijzondere groepering van hemellichamen.

 

Andere geleerden zoeken de verklaring in een heel andere richting. Ze gaan dieper in op de astrologenpraktijk uit die dagen en leggen een verband tussen bepaalde tekens en Judea, of een Koning. Weer anderen denken dat er helemaal geen astrologie in het spel is, en dat Mattheus het verhaal kende van magiërs die een rol spelen bij de kroning van koningen en keizers. Een complicatie bij alle suggesties is dat van een aantal figuren die rond het geboorteverhaal worden genoemd, uit andere bronnen details bekend zijn. Er is bekend wanneer ze leefden, wat voor functies ze hadden en waar ze woonden. En dan blijkt dat niet al die dateringen zomaar met elkaar te rijmen zijn.

Kortom, voor wie zich erin verdiept blijkt het Kerstverhaal een complex geheel te zijn van verschijnselen, tekenen, symbolen en personen. De spreker, Niek de Kort, nam enkele jaren geleden deel aan een wetenschappelijk symposium, gewijd aan de Ster van Bethlehem. Hij maakt de toehoorders van zijn lezing op eenvoudige wijze wegwijs in de mogelijke verklaringen en denkrichtingen. Het is een boeiende ontdekkingstocht, waarbij het eindoordeel aan de toehoorder wordt overgelaten.

 

Over de spreker

Niek de Kort studeerde sterrenkunde aan de Universiteit Leiden en geeft regelmatig lezingen over sterrenkunde en ruimteonderzoek. Binnen de sterrenkunde houdt hij zich bezig met het onderzoek naar meteorieten die uit de ruimte op aarde terechtkomen. Hij is tevens voorzitter van de Stichts-Hollandse Historische Vereniging. In deze lezing combineert hij de belangstelling voor geschiedenis en voor sterrenkunde.