Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Jongeren Energie & Klimaat

publicatiedatum: di 19 november 2019

Vindt je wat van klimaatverandering en energieverspilling? Ben je tussen de 16 en 26 jaar? Praat vrijdagavond 22 november mee over het klimaat en duurzame energie op het gemeentehuis in Woerden. Wethouder duurzaamheid Tymon de Weger: 'Ik roep jongeren op om te komen en hoop dat ze de kans grijpen.’

 

Onderzoek

75% van de jongeren in gemeente Woerden maakt zich zorgen om klimaatverandering. Sterker nog: 73% zou zelf best wat meer willen doen om die tegen te gaan. Dat blijkt uit een online onderzoek onder 226 jongeren tussen de 16 en 26 jaar, dat de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) uitvoerde. Het onderzoek maakt deel uit van de campagne ‘Watt Nou! Jongeren over energie’. Dit is een initiatief van 12 gemeenten, de provincie Utrecht en de NMU om jongeren te betrekken bij het gesprek over energie.

Afgelopen weken kon er al worden ‘geswiped’ voor het klimaat. Via de online tool Swipocratie kregen deelnemers dilemma’s over klimaat en energie voorgelegd. Op 22 november kunnen jongeren verder in gesprek. Wissel ideeën uit over klimaat en duurzame energie in Woerden en laat je horen! Met de nieuwste tools kunnen deze ideeën worden gevisualiseerd. Voorkennis is niet nodig: voor de nodige uitleg én voor een hapje en drankje wordt gezorgd.

 

 

Aanmelden kan via onderstaande link of met een mailtje aan swipocratie@nmu.nl.

 

Klimaatverandering leeft onder jongeren
Dat het onderwerp klimaatverandering behoorlijk leeft onder jongeren is duidelijk. In maart gingen ‘klimaatspijbelaars’ massaal de straat op om te demonstreren voor meer klimaatactie. En in september kwamen er scholieren langs op het gemeentehuis tijdens de ‘March for Future’, voor een ontbijt met het college. Wethouder duurzaamheid Tymon de Weger: ‘In Woerden gaan we net als in alle andere gemeenten aan de slag met duurzame energie. Daarvoor gaan we ook graag in gesprek met jongeren: het is hun toekomst. Ervaring leert dat het voor gemeenten lastig is om jongeren te bereiken. Daarom willen we nu met ‘Watt Nou’ juist specifiek deze groep mensen bereiken. Ik roep jongeren op om te komen en hoop dat ze de kans grijpen.’

 

Oproep: Laat je horen op 22 november
Zonnepanelen in een weiland of op daken van huizen? Windmolens op een bedrijventerrein of in een weiland? Een trui aantrekken of de verwarming hoger zetten? Met het OV in plaats van de auto?

 

Ben jij tussen de 16 en 26 jaar, woon jij in gemeente Woerden en wil je samen met andere jongeren in gesprek over hoe we in Woerden om kunnen gaan met duurzame energie? Meld je dan aan via onderstaande link of met een mailtje aan swipocratie@nmu.nl. Er zijn beperkt plaatsen beschikbaar dus wees er snel bij!

Link om aan te melden: