Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Vrouwen voor de Lens, bijna klaar

publicatiedatum: ma 18 november 2019

Stadsmuseum Woerden toont vanaf 23 november de bijzondere fototentoonstelling ‘Vrouwen voor de lens, van zeldzaam tot selfie’. Aan het eind van het jaar waarin 100 jaar vrouwenkiesrecht wordt gevierd, brengt deze tentoonstelling een ode aan alle vrouwen in Woerden en omgeving. Er is samengewerkt met het Regionaal Historisch Centrum. Veel foto’s zijn ook ingebracht door inwoners, na een eerdere oproep.

 

Vrouwen voor de Lens, van zeldzaam tot selfie

Samen levert dit een rijk geschakeerde mix op van studiofoto’s, beelden van gezinnen of damesclubjes en werksituaties zoals boerenbedrijven, fabrieken, winkels en ateliers. Soms zijn de vrouwen het onderwerp van de foto, maar vaker staan ze er toevallig op, bijvoorbeeld in straatgezichten. Je vraagt je af: Wie zijn deze vrouwen en wat doen ze in het dagelijks leven? Wat betekenen ze voor Woerden en omgeving? Het tentoonstellingsboekje geeft met prachtige anekdotes de vrouwen een eigen gezicht en verhaal.

Zeldzame foto’s
De tentoonstelling heeft de ondertitel ‘Van zeldzaam tot selfie’ meegekregen. In de 19de en begin 20ste eeuw zijn vrouwen in de fotografie een zeldzaamheid. Fotografie is nog een kostbaar medium en wordt alleen gebruikt voor bijzondere momenten.

 

Als vrouwen al op de foto gaan, zijn het studioportretten of foto’s van evenementen waar zij als ‘vrouw van een belangrijke man’ aanwezig zijn.
Dit staat in schril contrast met de huidige overvloed aan foto’s, waarbij vrouwen minstens zo vaak op de foto gaan als mannen. Met de smartphone hebben we immers altijd een camera op zak en het maken van een foto kost niets.

De selfie is verheven tot kunst. We verspreiden ze constant via social media. Wat een verschil!

Uitgelicht met duurzame verlichting
Op dit moment is firma Hoffman DME Techniek hard aan het werk om in opdracht van de gemeente Woerden het hele museumgebouw te voorzien van nieuwe verlichting. De oude verlichting voldeed niet meer en met de nieuwe LED-verlichting beschikt het museum straks niet alleen over beter af te stellen armaturen, maar maakt het ook een fikse stap in het kader van duurzaamheid.