Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Yad Vashem-onderscheiding van van Elk

publicatiedatum: wo 6 november 2019

Jan en Marie van Elk uit Woerden kregen 1 november postuum de Yad Vashem-onderscheiding vanwege het werk dat ze hebben verricht in de Tweede Wereldoorlog: ze hebben met gevaar voor eigen leven zestien Joodse onderduikers geholpen. De onderscheiding,werd uitgereikt door de Israëlische ambassadeur, Naor Gilon, (rechts op de foto), aan de dochter van Jan en Marie, Wil van Elk.

 

Ze waren in de tweede wereldoorlog lid van de verzetsgroep 'Oranje Vrijbuiters'. Die groep zorgde niet alleen voor onderduikadressen, maar ook voor voedselbonnen en vervalste documenten. Jan was melkman in Woerden en kon zich daarom vrij door de stad bewegen zonder op te vallen.

 

In de eerste oorlogsjaren hadden Jan en Marie in totaal zestien onderduikers in hun huis in Woerden. Maar in 1943 liep het mis en werden Jan en de Joodse onderduikers opgepakt en naar concentratiekampen gestuurd. Marie wist te ontkomen en overleefde de oorlog. Eén van de Joodse onderduikers, Marion Bienes, overleefde de kampen en schreef een boek over haar ervaringen en over de hulp van Jan en Marie van Elk. In de biografie vertelt ze hoe Jan van Elk en zijn vrouw doodsangsten uitgestaan moeten hebben, in een omgeving waar voortdurend Duitse militairen rondliepen.

 

(Jan van Elk)

Yad Vashem (Hebreeuws, letterlijk: 'herdenking van de naam') is een instituut van de staat Israël dat tot taak heeft om de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken.

De onderscheiding is bedoeld voor niet-Joden die tijdens de nazi-periode Joden hebben geholpen te overleven.

 

Na de bijeenkomstl werd door de ambassadeur Gilon en burgemeester Molkenboer een krans gelegd bij het Joods Monument.