Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Regiotip: Expo "De 7 Steegjes"

publicatiedatum: ma 28 oktober 2019

De tentoonstelling De Zeven Steegjes, een leven lang buurten laat in het Volkbuurtmuseum, een uniek stukje Utrecht zien, beroemd door zijn bewoners en monumentale karakter. Verscholen achter de statige panden van de Oudegracht liggen ‘De Zeven Steegjes’, één van de laatste ‘volksbuurten’ van Utrecht.

 

Een wijk met circa 125 woningen en een buurthuis verdeeld over zeven autovrije steegjes. Gebouwd door het Rooms-Katholiek Parochiaal Armbestuur achter de toenmalige brouwerij De Boog in de periode 1842-1867.

De woningen waren bedoeld voor katholieke gezinnen en veel bewoners werkten in de brouwerij of in de sigarenfabriek van Peletier aan de Oudegracht.

 

Saamhorige bewoners
Het leven van de bewoners speelde zich door de kleine behuizing grotendeels af op straat, bewoners kenden elkaar allemaal en de sociale controle was groot. Er bestond een groot saamhorigheidsgevoel, dieptepunten werden met elkaar gedeelden hoogtepunten zeker gevierd!

 

Renovatie
Na een grootschalige renovatie in 1992 gingen de huren omhoog en veranderde langzaam de samenstelling van de wijk. Dit heeft gevolgen gehad voor de sociale cohesie in de wijk en op hoe bewoners hun leefomgeving ervaren. De tentoonstelling De Zeven Steegjes laat niet alleen de feitelijke geschiedenis en de manier van samenleven zien, maar ook de ontwikkeling op sociaal geografisch gebied.

 

Volksbuurt Museum

Waterstraat 27 3511 BW in Utrecht
030 - 231 82 92open: 11.00 t/m 17.00 uur; elke dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag t/m 15 februari 2020

 

Arrangement De Zeven Steegjes met rondleiding & lunch
De tentoonstelling is gecombineerd te bezoeken inclusief een lunch bij stadsbrasserie de Utrechter en een rondleiding door De Zeven Steegjes, verzorgd door Gilde Utrecht.

 

  1. Het arrangement start om 11.00 uur in het Volksbuurtmuseum.
  2. Na het museumbezoek ga je op eigen gelegenheid naar Stadsbrasserie De Utrechter voor een heerlijke lunch. De Utrechter ligt op 5 minuten loopafstand van het museum.
  3. Na de lunch vertrek je op eigen gelegenheid naar de Zeven Steegjes (15-20 minuten wandelen).

 

Om 14.30 uur start de rondleiding in de Zeven Steegjes. Bij de pomp op het Geertekerkhof staat een rondleider van Gilde Utrecht op je te wachten.
 
Wanneer:

  • Iedere vrijdag. Reserveren minimaal een week van te voren.
  • Kosten: € 26,- per persoon, te betalen bij de kassa van het Volksbuurtmuseum. De Museumkaart is voor dit arrangement niet geldig.
  • Voor groepen van minimaal 4 personen is het arrangement ook op andere dagen te reserveren (met uitzondering van maandag).

Reserveren:   info@volksbuurtmuseum.nl