Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Nacht van de Nacht

publicatiedatum: vr 25 oktober 2019

Morgen 26 oktober is het "Nacht van de Nacht". waarin extra aandacht voor te overmatig en onnodig gebruik van licht. Waarom? Omdat "te veel licht", of andersom benaderd "te weinig duisternis", grote gevolgen heeft op de maatschappij, hierbij valt te denken aan gevolgen bij de mens, maar ook bij dieren, bij planten en zelfs voor onze economie.

 

Deze 15e "Nacht van de Nacht" wordt georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties.

In tal van plaatsen zijn activiteiten, waarbij je de gevolgen van te veel licht ervaart of juist de pracht van de nacht kunt meemaken.

 

In onze regio worden, zover bekend twee activiteiten georganiseerd.

  1. Op boerderij De Beekhoeve in Kamerik wordt van half acht tot half tien een begeleide wandeling door de weilanden gemaakt om te ervaren wat donker met je doet. Acceptatie van licht én donker is nodig om in evenwicht te blijven.
  2. Bij NME-centrum De Woudreus in Wilnis zal de Nachtwachter van zeven tot negen uur met de kinderen een wandeling maken door het bos, met diverse nachtopdrachten.

Aanmelden voor beide activiteiten via de website van Nacht van de Nacht.*

 

Voor zover ons bekend zijn er verder dit jaar geen activiteiten in Woerden e.o. noch zijn er, bij ons, mensen, bedrijven of organisaties bekend die morgenavond, voor 1 keer, het licht uitdoen om "de Nacht"voor éé'n keer echt donker te maken.

 

Waar wel?

* KIJK op de speciale SITE van Nacht van de Nacht

 

Nederland

Ons land is een van de lichtste landen ter wereld. Vanuit de ruimte is te zien dat ons land helemaal oplicht door de hoeveelheid kunstlicht. Al dit overvloedige licht wordt lichtvervuiling genoemd. Vaak brandt het licht ook nog eens onnodig zoals op de bovenstaande foto te zien is. Lichtvervuiling komt op veel plekken voor. Denk aan verlichting van bijvoorbeeld sportvelden, wegen, kantoorgebouwen, parkeerterreinen/garages, kassen, monumenten en reclameborden die de hele nacht onnodig branden.

‘77% van de bevolking vindt dat de reclameverlichting en verlichting

van de buitenkant van kantoren na 12 uur ’s nachts uit mag’

 

15e Nacht van de Nacht
Op honderden plekken doven gemeenten,  bedrijven en organisaties dan de verlichting en op meer dan 500 plekken worden activiteiten in het donker georganiseerd. Zo kun je op Terschelling een Dark Sky Huifkartocht maken naar het donkerste plekje van het eiland en kun je vanuit Vaals, Limburg meedoen aan een avondlijke wandeling door Nederland en Duitsland. In heel Nederland openen forten en sterrenwachten hun deuren en in bijna alle provincies doven restaurants de verlichting en kun je dineren bij kaarslicht.