Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Jongeren Woerden swipen voor het klimaat

publicatiedatum: di 8 oktober 2019

In een paar swipes je mening geven over het klimaat en duurzame energie? In Woerden kan dat. Eind september startte de campagne Watt nou! waarin de mening van jongeren centraal staat. Via de online tool Swipocratie worden er diverse klimaatdilemma’s voorgelegd én kunnen ze aangeven wat ze willen veranderen aan hun eigen gedrag.

 

Jongeren denken actief mee
Swipocratie is onderdeel van de campagne ‘Watt Nou! Jongeren over energie’. Dit is een initiatief van 12 gemeenten, de provincie Utrecht en de Natuur en Milieufederatie Utrecht om de visie van jongeren tussen de 16 en 25 jaar, te betrekken bij de lokale energiedialoog. Woerden is één van de Utrechtse gemeenten waar deze campagne van start gaat. Met filmpjes en posters worden jongeren gestimuleerd hun mening te geven via de online tool Swipocratie.

 

Geef jongeren een stem
Veel jongeren hebben een eigen visie over het klimaat en duurzame energie, het gaat over hun toekomst. Via Swipocratie kun je als jonge Woerdenaar  op een makkelijke, snelle en laagdrempelige manier je mening geven door alleen maar te swipen. Een soort Tinder dus, maar dan met keuzes over klimaatverandering. Bijvoorbeeld de vraag: “Zou je die verre vliegvakantie laten schieten om CO2 te besparen?” En: “Wat heb je liever in jouw gemeente: 10 hectare zonnepanelen in het weiland of 1 grote windmolen?”.

 

Toekomst van ons allemaal
Wethouder Tymon de Weger is enthousiast over Watt nou! Hij is als wethouder duurzaamheid erg benieuwd naar de inbreng van de Woerdense jongeren: “De keuzes die we moeten maken op het gebied van energie, moeten we echt met elkaar maken, en daar horen de jongeren ook bij. Ik denk dat veel jonge mensen de kans zullen grijpen om op deze manier hun stem te laten horen. Graag! Het gaat ten slotte om onze toekomst.”

 

Uitkomsten & Live sessies
Vanaf 30 september is de Swipocratie-app al voor Woerden beschikbaar en worden er video’s verspreid via social media en hangen er posters in scholen en bij lokale clubs.
Zodra de resultaten binnen zijn volgt dit najaar ook nog een bijeenkomst met belangstellende jongeren. Samen gaan zij met behulp van een energy game een plan maken om Woerden te voorzien van duurzame energie. Gemeente Woerden neemt het resultaat van deze avond en de uitkomst van Swipocratie mee in het debat over de energietransitie – de overgang van fossiele naar duurzame energie.

 

 

Bron : Gemeente Woerden