Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Zwemmen in natuurwater

publicatiedatum: zo 11 augustus 2019

Het kan heel verfrissend zijn om op een warme dag een duik te nemen in een meer, plas, vijver of singel. Maar: doe dat niet overal. Het beste is, volgens de gemeente Woerden om te zwemmen in een officiële zwemlocatie zoals de Cattenbroekerplas waar controle op de kwaliteit van het water is.

 

Deze plas wordt in het zwemseizoen (1 mei - 1 oktober) minimaal een keer in de twee weken door het waterschap gecontroleerd op ziekteverwekkende bacteriën en blauwalgen.

 

Kan ik veilig zwemmen?
In een warme periode in de zomer kan de waterkwaliteit van een zwemwater snel veranderen. Daarom is het verstandig om voor het zwemmen de actuele informatie te bekijken op www.zwemwater.nl. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden voert metingen uit op de officiële zwemlocaties en de provincie houdt toezicht op de zwemwaterkwaliteit van alle aangemerkte zwemplaatsen in Utrecht. Als bij een zwemplaats blijkt dat het ongezond of gevaarlijk is om te zwemmen, stelt de provincie tijdelijk een waarschuwing of zwemverbod in.

 

En als ik ergens anders in open water wil zwemmen?
Zwemmen in open water zoals vijvers en singels in de woonomgeving is altijd op eigen risico. Deze plekken kunnen gevaarlijk zijn door obstakels onder water of sterke stromingen. Ook kan het water verontreinigd zijn door riooloverstort bij hevige regenbuien. Het water kan dan ziekteverwekkende organismen bevatten. Het advies is dan ook om de eerste drie dagen na hevige regenbuien niet te zwemmen in verband met de gezondheidsrisico’s. Bij water dat niet is opgenomen als officiële zwemlocatie voert het waterschap geen metingen uit. Hiervan is dan ook niet bekend of het water schoon genoeg is om in te zwemmen. Voorbeelden hiervan zijn de Singel in Woerden, de Oude Rijn en het water rond het Molenvlietpark.

 

Actuele informatie zwemwaterkwaliteit
Altijd op de hoogte zijn van de zwemwaterkwaliteit? Raadpleeg de zwemwaterkaart of bel de zwemwatertelefoon van de provincie Utrecht, tel. (030) 702 33 33. Meer informatie is te vinden op https://www.hdsr.nl/werk/recreatie/zwemmen/