Fesstelijk opening brug en park
Onder muzikale begeleiding van fanfarecorps Excelsior zijn de Parijse brug en het Westdampark feestelijk heropend. Om de renovatie te vieren was er op woensdag 17 juli groot feest in het park. Ook was er een "Silent Disco" werd het beeld ‘de Stadsomroeper’ van Marian Gobius (her)-onthuld
Persbericht gem Woerden
De Parijse brug
(eigenlijk Wilhelminabrug) was toe aan groot onderhoud. De tachtig jaar oude brug heeft een nieuw brugdek gekregen en ook de leuningen en de verlichting zijn gerenoveerd.
Net als in 1939 bij de opening van de brug, liepen burgemeester en genodigden achter het fanfarecorps aan over de brug die de Vogelbuurt met het centrum van Woerden verbindt.
Kwaliteitsimpuls Westdampark
De weg van het fanfarecorps en het toegestroomde publiek liep langs de Oostsingel door het vernieuwde Westdampark. Ook hier is de afgelopen periode veel werk verzet. De beschoeiing is vervangen, voetpaden zijn voorzien van nieuwe verharding en er zijn bomen en groen aangeplant. Op verzoek van de gebruikers van het park zijn er meer bankjes geplaatst en worden de bomen ’s avonds aangelicht. Het Westdampark is een park voor iedereen en in de uitvoering is ruimte gegeven aan burgerinitiatieven. Zo komt er een eigen plek voor de scouting in de vorm van een mooie plaquette, zijn de Meiden van Breuren bezig met de ‘Sofa van Woerden’ en zijn er natuurlijke klim-en klauter elementen aangebracht. Het park heeft hiermee een flinke kwaliteitsimpuls gekregen en dat maakt het tot een mooie en uitnodigende plek voor jong en oud.
Feest in het park
Om te vieren dat de Parijse brug, het Westdampark en de nabijgelegen Vogelbuurt na renovatie zijn opgeleverd, was er op woensdag 17 juli groot feest in het park. Bezoekers konden meewandelen met het Gilde Woerden, boogschieten met het beweegteam en zich uitleven op de bamboeboog van de scouting. Voor de kleintjes was er een springkussen, schmink en een goochelaar. Voor wie meer wilde weten over de werkzaamheden aan de Parijse brug, de Vogelbuurt en het Westdampark, waren architect en aannemers aanwezig om alle vragen te beantwoorden. Wie wat rustiger aan wilde doen, kon met een kop koffie aanschuiven bij de Thuisbus, of kon luisteren naar de optredens van het Zeemannenkoor Bravour en muzikanten van het Akoestival.
Uniek was ook de openstelling van de Joodse begraafplaats.
Ook de BOA’s waren aanwezig om uit te leggen wat hun werk inhoudt en waarop ze handhaven. Dat handhaven was gelukkig niet nodig in het Westdampark. Dankzij de Silent Disco van ‘Hits en Kitsch’, waar het feestende publiek de muziek hoorde door draadloze koptelefoons, had niemand in de buurt geluidsoverlast.
Herplaatsing stadsomroeper en reliëf
Bij wijze van openingshandeling is het beeld ‘de Stadsomroeper’ van Marian Gobius onthuld in de tuin van het oude raadhuis door wethouder Bolderdijk, burgemeester Molkenboer, de directie van Bolton en het Stadsmuseum. Het beeld heeft altijd een plekje gehad bij het gemeentehuis en is nu geplaatst op de plek waar de stadsomroeper vroeger zijn nieuws aan de bevolking van Woerden meedeelde. Ook het koperreliëf dat vroeger in de raadszaal hing, is herplaatst bij het oude raadhuis aan de Westdam, dat nu eigendom is van Bolton/Midland. Het reliëf is ontworpen door kunstenaar Jos van Dormolen in opdracht van de Industriële Club; de voorloper van het huidige OKW. Een mooi symbool voor de samenwerking tussen gemeente en bedrijven.