Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Pieter Lossie, voorzitter LAKS

publicatiedatum: do 4 juli 2019

Pieter Lossie (17), leerling van het openbare Minkema College in Woerden, is de kersverse voorzitter van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Hij kreeg landelijke bekendheid als klimaatactivist. Samen met zes andere scholieren vormt hij het nieuwe bestuur. Het bestuur vertegenwoordigt ruim 1 miljoen scholieren.

 

Lossie vindt het vooral belangrijk de mening van jongeren te horen.

Begin dit jaar sloot Lossie zich aan bij Youth for Climate en ging in dat kader ook twee keer op bezoek bij premier Mark Rutte en klimaatminister Eric Wiebes in het Torentje. “Het was een opstap naar mijn functie bij het LAKS, waar ik niet alleen jongeren die zich inzetten voor een beter klimaat vertegenwoordig, maar alle jongeren op de middelbare school”, vertelt hij aan de krant 7Days. Daarin laat hij ook weten dat het zijn missie is de mening van jongeren te laten horen.

Lossie gaat alle werkzaamheden voor het LAKS combineren met zijn examenjaar, waaraan hij volgend jaar begint.

 

Het voormalige LAKS-bestuur heeft zich onder andere ingezet tegen kansenongelijkheid en voor doorstroomrecht voor havo-vwo, en ervoor gezorgd dat leerlingen meer inspraak krijgen bij de beoordeling van hun school als ‘excellente school’. Ook heeft het LAKS het afgelopen jaar gelobbyd voor een zogeheten hoorrecht, waardoor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben bij wet geregelde inspraak hebben in hun zorgproces.

Minister Slob heeft toegezegd dat hij hieraan gaat werken. Daarnaast heeft het LAKS het afgelopen jaar bijgedragen aan de afschaffing van de rekentoets.

 

Bestuur

Pieter Lossie uit Harmelen als voorzitter van het bestuur. Fierke Koolen uit Heiloo als secretaris van het bestuur. Lucas van de Vijver als penningmeester en de algemeen bestuursleden: Sara Korving (Rotterdam), Jens Gigase (Weert), Nienke Luijckx (Amersfoort) en Corlien Douma (Zoetermeer).

 

foto Laks - bron Algemene Vereniging Schoolleiders