Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Cartton George de Wrede

Waterlinie Cartoon

publicatiedatum: vr 14 juni 2019

In 2022 bestaat de Oude Hollandse Waterlinie 350 jaar. De gelijknamige stichting (OHW) heeft begin 2019 het initiatief genomen om de ‘Waterlinie Academie’ in het leven te roepen. Bezoekers kunnen hier langs digitale weg terecht voor informatie over de geschiedenis van de Hollandse Waterlinie . Zoiets vraagt om een speciale cartoon of beeldmerk. Deze vraag werd neergelegd bij George de Wrede.

 

EEN SPECIALE CARTOON    
Door George de Wrede

Natuurlijk is daarbij de hoofdrol, vanwege betoonde moed, weggelegd voor Willem III.

Hoe beeld je zo’n 17de -eeuwse Stadhouder met Koninklijke allure uit?

 

Hoe onderscheid je ‘m bijvoorbeeld van elke andere willekeurige militair uit die tijd? Allereerst dient hij m.i. niet te lopen maar te schrijden en moet hij als jeugdige opperbevelhebber van het leger lef, daadkracht en vastberadenheid uitstralen.

 

En waar de Waterlinie Academie geschiedenis tot leven brengt kunnen oude boeken en kaarten wel even als sokkel fungeren.
 

Jubileum

Voorafgaand aan de eigenlijke viering timmert de gelijknamige stichting O.H.W. voortvarend aan de weg. Hierbij moet u denken aan een voortdurende stroom van publicaties, de organisatie van festiviteiten en evenementen voor jong en oud, alsook het opzetten en uitvoeren van educatieve programma’s.

 

‘Waterlinie Academie’

Met informatie over de geschiedenis van de Hollandse Waterlinie die in 1672 tot stand kwam in de chaos van het zogeheten Rampjaar.
Het nieuwe kenniscentrum (lees: online museum) stelt u in staat om via de database op zoek te gaan naar alles wat u altijd al heeft willen weten. Met beeldmateriaal, oude bronnen en moderne publicaties vindt u van alles over de spannendste waterlinie van het land. Daarnaast kunt u informatie vinden over de verschillende activiteiten van de stichting. Speciaal ten behoeve van uw eigen initiatieven inzake de waterlinie zijn er experts die uw historische evenement of lezing van uw vereniging van extra historische diepgang kunnen voorzien.

 

De Academie-site