Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Anne, een jonge mantelzorger

publicatiedatum: di 28 mei 2019

De eerste week van juni is de landelijke week van de jonge mantelzorger. Een groep die vaak over het hoofd wordt gezien. Anne uit Kamerik is zo’n jonge mantelzorger. Hieronder vertelt ze hoe blij zij is met een Ervaringsmaatje, een jongere die haar steunt en zelf thuis ook mee-gezorgd heeft voor een ziek familielid.

 

Een maatje dat je begrijpt geeft erkenning en herkenning
Anne: “Ik denk altijd eerst aan de ander, dan pas aan mijzelf”

 

Op de openingsfoto: links jonge mantelzorger Anne - rechts  Ervaringsmaatje Larissa Slagboom.

 

Anne (14) uit Kamerik is leerling op het Kalsbeek College in Woerden. Wat haar onderscheidt van haar klasgenoten is dat ze thuis mantelzorger is van haar zusje met een verstandelijke beperking en een vader heeft met niet aangeboren hersenletsel over wie ze zich zorgen maakt. “Ik nodig bijvoorbeeld nooit vriendinnen thuis uit als mijn zusje er is. Ik schaam mij eigenlijk voor haar. Vriendinnen weten wel van mijn thuissituatie maar vragen er nooit op door. Ze zeggen wel dat ze het snappen uit medeleven, maar ze weten denk ik niet wat het inhoudt. Soms denk ik wel eens ‘waarom heb ik zo’n zusje en zo’n vader?’. Maar tegelijkertijd voelt het ook weer als gewoon. Ik ben wel veel zorgzamer dan andere meiden van mijn leeftijd, denk nooit eerst aan mijzelf. Natuurlijk ben ik wel een puber maar probeer toch overal rekening mee te houden.”

 

Ervaringsmaatje Larissa
Sinds 4 maanden heeft Anne via vrijwilligersorganisatie Handjehelpen een Ervaringsmaatje, een stagiair die zelf ook jonge mantelzorger is.

 

Larissa Slagboom (18) is 2e jaars MBO Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening en weet waar Anne zoal mee te maken heeft. Zij heeft een broer met een licht verstandelijke beperking en autisme. Larissa: “Ik herken mijzelf in Anne, ik weet wat ze voelt. Ik zie haar onzekerheid. Het hoeven niet eens woorden te zijn, maar ik zie het ook in gebaren en gedrag. Ik heb zelf mijn verwerkingsproces over ons gezin al gehad, maar zij zit er nog middenin.”


De beide meiden spreken donderdags af en zijn inmiddels dikke maatjes geworden. Ze zitten vaak samen buiten te kletsen in het zonnetje. Anne: “Ik ben superblij met Larissa. Ik had meteen een hele goede klik met haar. Zij snapt mij. Bij haar kan ik mijn ei kwijt en als zij is geweest kan ik er weer even tegenaan. Het is heerlijk om leuke dingen te doen, een ijsje te halen of gewoon lekker bij te kletsen. Het is jammer dat het maar tot de zomervakantie duurt.”


Larissa is op haar beurt blij dat ze wat voor Anne kan betekenen. “Ik had vroeger graag zo’n maatje willen hebben. Ik ben er trots op dat ik met mijn ervaringen haar en anderen kan helpen. De kunst is om Anne niet met mijn leed op te zadelen, maar haar wel te steunen waar ik kan. Ik zie zoveel overeenkomsten.”


Positief effect
Ervaringsmaatjes is ontwikkeld omdat er steeds meer beroep wordt gedaan op (jonge) mantelzorgers. Zij hebben weinig tijd voor zich zelf en maken zich vaak zorgen over thuis. Dit kan concentratieproblemen veroorzaken, schoolverzuim, minder goede sociale contacten of slaapproblemen. Onderzoeksbureau NIVEL stelt dat het belangrijk is deze groep te ondersteunen én in contact te brengen met andere jonge mantelzorgers. Ouders van kinderen met een Ervaringsmaatje zeggen dat hun kind door de hulp beter in zijn vel zit, meer eigenwaarde heeft, opener is geworden en zich minder schaamt voor de thuissituatie.


Steunpunt Mantelzorg
Kinderen en jongeren die opgroeien met een gezins- of familielid met een ziekte, beperking of verslaving kunnen een Ervaringsmaatje krijgen. Als ze vragen hebben kunnen ze contact zoeken met

Dunja van Kleef, mantelzorgconsulent bij WoerdenWijzer:

mail:  kleef.d@woerden.nl of bel 06  433 68 441.

 

Meer informatie

Ervaringsmaatjes is te vinden op www.ervaringsmaatje.nl

Ervaringsmaatje worden of er één toegewezen krijgen?

Aanmelden via www.handjehelpen.nl   

Handjehelpen neemt dan contact op.