Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Dagboek Han Gerritse

publicatiedatum: zo 21 april 2019

Het boek 'Dagboeken, over de oorlogsjaren 1940-1945' van de bekende Woerdenaar Han Gerritse, vormt de basis voor de voorstelling die Stichting Historische Spelen eind dit jaar opvoert. Gerritse was tijdens de oorlog een tiener zijn dagboek is door zoon Dim bewerkt tot het boek dat als basis dient voor het script van regisseur Jimmy Plooij.

 

Han Gerritse was 13 jaar oud toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Hij woonde naast de ijzerhandel van zijn ouders in het centrum van Woerden.

 

In zijn dagboeken beschreef hij op prachtige wijze hoe hij de oorlogsjaren beleefde, waarbij hij oog had voor zowel het wereldwijde strijdtoneel als het alledaagse.
De dagen van Han is een theatertekst in vijf delen, met deze dagboeken als leidraad. Een ‘coming of age’ verhaal waarin we Han van jongen man zien worden. Waar de gevolgen van de Duitse bezetting in Woerden in het begin nog leken mee te vallen, wordt het dagelijks leven naarmate de dagen en jaren vorderen steeds minder voorspelbaar.

 

Joodse mannen en jongens worden tewerkgesteld in Duitsland, mensen komen in verzet, maar wordt vervolgens hardhandig door de bezetters bestreden.

 

Historische kostuums, oogstrelende projecties en warme muzikale intermezzo’s spelen wederom een zeer grote rol van betekenis in dit vierde Historisch Spel over Woerden.

 

Het lokale spelers ensemble neemt het publiek meer dan 75 jaar mee terug in de tijd. Een tijd die van grote invloed is geweest op hoe de mensen en de stad zich hebben ontwikkeld.


  De voorstellingen staan gepland op 26, 27, 28 en 29 december.