Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Het Scheepvaarthuis te Amsterdam (1916) werd ontworpen door J.M. van der Meij en is een typisch voorbeeld van de Amsterdamse School (Bron: Janericloebe / wikipedia).

De Amsterdamse School - Ton Heijdra

publicatiedatum: ma 8 april 2019

Op maandag 15 april organiseert de SHHV een lezing over de Amsterdamse School en Sociale Woningbouw. De architecten en kunstenaars van de Amsterdamse School verfraaien Nederland in het begin van de twintigste eeuw op een geweldige manier. Sociaal geograaf Ton Heijdra is kenner bij uitstek

 

De Amsterdamse School en Sociale Woningbouw;  Een lezing door Ton Heijdra

Amsterdam staat dan zelfs bekend als 'het Mekka der volkshuisvesting'. 

 

Ook in Woerden en omgeving zijn fraaie voorbeelden te vinden van deze belangrijke stroming in de architectuur, zoals de Opstandingskerk

 

Iedereen is van harte welkom op maandag 15 april aanstaande, om 20.00 uur in De Dam,  Wilhelminaweg 79, 3441  XB, Woerden. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

 

Achtergrondinformatie


“Arbeiderspaleizen”

De Amsterdamse school is een antwoord op de speculatiebouw, ontstaan als uitwas van de industriële revolutie in de 19e eeuw. De architecten en kunstenaars willen goede en mooie woningen maken. Daarin worden ze gesteund door idealistische gemeentebesturen en woningbouwcorporaties die ook de woonomstandigheden van de arbeiders willen verbeteren. Er moet afscheid genomen worden van de krotten en daarvoor zijn nieuwe wijken nodig. De nieuwe woningen zijn van veel betere kwaliteit en ook bijzonder vormgegeven. Er wordt lovend over gesproken en ze heten ook wel 'arbeiderspaleizen'. De Amsterdamse Schoolarchitecten  vinden dat de architectuur van gebouwen tot echte kunstwerken moet leiden. Bakstenen en dakpannen zijn bij hen meer dan bouwelementen, ze zijn ook een middel om nieuwe vormen te creëren. De Amsterdamse Schoolarchitecten gebruiken voor hun creaties verder een keur aan andere materialen. Naast de traditionele bakstenen wordt ook veel hout, siersmeedwerk, glas-in-lood en beeldhouwwerk toegepast.

 

De Amsterdamse School is een expressionistische beweging. In de schilderkunst dient de uitbundige kleurrijke stijl van Vincent van Gogh als voorbeeld en in de Nederlandse literatuur worden ze beïnvloed door de beweging van de Tachtigers, die pleiten voor schoonheid en individualisme. Het bindende element van de beweging is het tijdschrift Wendingen, waarin de werken van de Amsterdamse Schoolarchitecten worden gepresenteerd. Ook zien we dat bij het ontwikkelen van een vorm ze zich laten leiden door natuurlijke vormen, zoals van schelpen en kristallen. De architecten ontwerpen vanuit dezelfde principes ook kerken, meubilair, glaswerk, bruggen, boekomslagen en de vroeger zeer bekende blauwe stadsgirobus.

de aula van de begraafplaats aan de Meeuwenlaan

Meer dan Amsterdam
De invloed van de Amsterdamse School  strekt zich tot ver buiten Amsterdam uit. Bijna overal, en zelfs in Indonesië, staan gebouwen in de stijl van de Amsterdamse School. Ook heeft de Amsterdamse School veel invloed op buitenlandse architecten. Floor Wibaut, in 1914 wordt hij wethouder on Amsterdam,  is een belangrijke steunpilaar voor de Amsterdamse School. Net als zijn zwager Arie Keppler, die in 1915 directeur van de Amsterdamse Gemeentelijke Woningdienst wordt. Tegenwoordig komen de hoogtepunten van de Amsterdamse School in bijna elk architectuurboek voor en veel toeristen komen er jaarlijks naar kijken.

 

Over de spreker
Ton Heijdra is sociaal geograaf en heeft meerdere boeken en artikelen over de geschiedenis van Amsterdamse woonbuurten geschreven. Hij is ook verbonden aan het Museum Het Schip, gewijd aan de diversiteit van de Amsterdamse School. Kijk ook op www.hetschip.nl.