Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Poëzieweek 2019

publicatiedatum: di 29 januari 2019

Donderdag 31 januari gaat de Landelijke Poëzieweek weer van start. Het thema is Vrijheid, onder het motto Zonder handen, zonder tanden.De landelijke week begint met Gedichtendag. Woerden begint een beetje "Poëzie -arm" te worden. Begin orig jaar is, in combinatie met film(poëzie) met Onno Schmitz nog een poëziedag gehouden in het Rietheater en kwam er nog een serie poëziekaarten uit,

 

deed de Kuvo nog een onderwijsproject met poëzie, en verscheen 8 maanden geleden nog een laatste stadgedicht maar sinddien is ons nog maar weinig poëzie "ter oren gekomen".

Van de dichtersgroep Woerden konden wij niet vinden of dat deze nog bestond en, mede omdat bij ons eigen CultuurLokaal de "poëtische, en financiële, rek" er ook uit schijnt te zijn, moeten we het dus doen met landelijke initiatieven.

 

Landelijke hoogtepunten in de Poëzieweek zijn:

de Grote Startshow in Antwerpen,

het NK Poetry Slam,

de Turing Gedichtenwedstrijd,

de bekendmaking en uitreiking van de eerste Grote Poëzieprijs en

de uitreiking van de Awater Poëzieprijs aan Radna Fabias, voor Habitus.

 

Behalve bovenstaande zijn nog wel elders lokale activiteiten die poëzieliefhebbers op eigen initiatief organiseren.

 

Poëziegeschenken

  • Tijdens de Poëzieweek krijg je van de boekwinkel bij aankoop van € 12,50 aan poëzie het Poëziegeschenk cadeau. Dit jaar heeft Tom Lanoye het geschreven: Vrij — wij?.Poëziegeschenk bibliotheekPoëzie is een cadeautje van taal. Poëzie verrast en verwondert, een gedicht raakt het hart en geeft kleur aan de dag.

  • Tijdens de Poëzieweek geeft een aantal bibliotheken Poëziekaarten cadeau.  Onze bibliotheken waarschijnlijk ook ze hadden het persbericht waarin sprake is over de gratis kaarten wel overgenomen op hun nieuwspagina van 25 december.

Er zijn vijf kleurrijke kaarten met een mooi gedicht bij het thema van de Poëzieweek: Vrijheid.

Er zijn kaarten met gedichten van Ankie Peypers, Bart Moeyart, Ester Naomi Perquin, Geert De Kockere en Rodaan al Galidi

 

Thema

Het thema van de Poëzieweek 2019 is Vrijheid.

Lanoye schreef alvast het gedicht Zonder handen, zonder tanden, dat tevens het motto wordt van de Poëzieweek. Het eerste deel luidt:

 

Geen woord zo vrij als vrij
Het weert wat men verbiedt
Smetvrij, vetvrij. Kogelvrij
Maar wat is dan ‘gastvrij’?
(Ontdaan van vreemdelingenwaan?)
En vogelvrij: een doel, een straf?
Of een verzuchting op een graf?
Hier ligt hij: Eindelijk vrij.