Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Wie is de Kerstman?

publicatiedatum: za 22 december 2018

Wie is die (Ho-Ho-Ho) kerel die met zijn arrenslee en rendieren waarmee hij door de lucht vliegt en tijdens de kerstdagen cadeautjes rondbrengt?. Vooral in Amerika is die Kerstman heel erg beroemd en dat allemaal dankzij de Nederlanders en een limonade merk!

 

De Kerstman is niet Amerikaans.

Rond 1600 gingen er Nederlanders in Amerika gingen wonen. Thuis vierden zij in december Sinterklaas. In Amerika vertelden deze Nederlanders het verhaal over Sinterklaas door aan de Amerikanen. Zo ontstond ook in Amerika een soort Sinterklaasfeest.

De naam Santa .

Onder invloed van andere culturen veranderde deze Amerikaanse Sint Nicolaas wel steeds een beetje. Er kwamen rendieren, een arrenslee en elfjes bij. Ook werd hij (in 1773 voor het eerst) St. A Claus (St. er Klaas) genoem

d. Later werd dit Santa Claus, de Amerikaanse naam voor de Kerstman. De datum van het Amerikaanse Sinterklaasfeest verschoof naar eind december. Zo kwam het feest samen te vallen met het Kerstfeest.


De Reclame.

De Kerstman werd pas echt bij veel Amerikanen bekend door het bedrijf Coca Cola. In 1931 tekende een Amerikaanse reclamemaker voor een advertentie van Coca Cola een tekening van de Kerstman. De advertentie was een succes en de Kerstman werd beroemd.


Overgewaaid.

Omdat de Amerikaanse cultuur zo populair is onder de Nederlanders, denk aan Halloween, Valentijnsdag en Black Friday, is ook de Kerstman in Nederland bekend geworden. Nu vieren wij hier op 5 december Sinterklaas en rond kerst komt de Kerstman langs. Maar oorspronkelijk was dit dus dezelfde persoon!