Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Leerlingenwerken met lokale geschiedenis

publicatiedatum: do 4 oktober 2018

De Stichts-Hollandse Historische Vereniging en het Kalsbeek College hebben besloten tot een unieke samenwerking.Met als resultaat: zestien verschillende Praktische Opdrachten voor het centraal examen over allerlei onderwerpen uit de plaatselijke en regionale geschiedenis. Leerkrachten en leerlingen zijn enthousiast en het project trekt binnen en buiten het Groene Hart de aandacht.

 

Havo-leerlingen aan de slag met plaatselijke geschiedenis een experiment dat veel aandacht trekt!

 

Directe reden samenwerking.

Om het centraal examen voor het vak geschiedenis voor het havo te verlichten besloot het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om de eerste vier tijdvakken alleen nog in het schoolexamen te toetsen.

 

Dichtbij huis

Er zijnnu  opdrachten over Woerden, maar ook over Oudewater, Linschoten, Bodegraven en bijvoorbeeld Zegveld. Natuurlijk komt het Romeinse verleden aan bod en verdiepen de leerlingen zich in het castellum Laurium, maar ook in de Woerdense Altaarsteen en de godenwereld van de Romeinen. Ze ontdekken de bijzondere rol van de Grote of Sint Janskerk in Linschoten tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten.

 

 

Ook regio

Andere opdrachten gaan over de stadstoren in Oudewater, of de sluis in Bodegraven. “Het leuke is dat je zo tastbare geschiedenis heel dicht bij de leerlingen kunt brengen. Aan de hand van zo’n opdracht krijgen ze ook een goed idee wat de plaats is van plaatselijke en regionale geschiedenis in het landelijke beeld” aldus Maarten Westerduin, docent geschiedenis aan het Kalsbeek College. “Het voorstel van de SHHV om een samenwerking aan te gaan, kwam als geroepen en heeft wat ons betreft een geweldige meerwaarde opgeleverd voor ons. Ik zie leerlingen er nu met plezier mee aan de slag gaan.

 

Ondersteuning

Tijdens dit project, dat tot de herfstvakantie loopt, krijgen we ondersteuning van de historische vereniging via een wekelijks spreekuur, en bij de inhoudelijke beoordeling van het eindresultaat.” Dat laatste bestaat uit bijvoorbeeld een poster of presentatie die je in een museum zou kunnen gebruiken, of een brochure die je kunt uitdelen aan belangstellende toeristen. Praktische zaken dus.