Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Boekenwinkel weg, hoe kan dat eigenlijk?

publicatiedatum: do 27 september 2018

Afgelopen vrijdag hoorde we dat we "onze" boekenwinkel (libris/Karsen) kwijtraken, voornamelijk omdat er, zeer binnenkort een nieuwe boekwinkel gevestigd wordt in de Voorstraat. Toch een beetje vreemd, 5 jaar geleden waren een hoop mensen erg blij dat er na enkele jaren afwezigheid weer een "echte" en zeer actieve boekenwinkel zich in Woerden vestigde. En nu dit! Hoe ontstaat dat eigenlijk?

 

Hebben we een zo'n vrij vestigingklimaat dat er allerhande (dezelfde soort) winkels en ondernemers zich, ,waar er dan ook maar een pand beschikbaar is, in het stadhart, kunnen vestigen zonder dat de gemeente, de middenstandsvereniging/, de bewonersvereniging, een vestigingscommisie (of bijvoorbeeld wij, "de klanten"/bewoners van Woerden) daar iets over te zeggen of te adviseren hebben? 

 

Lood om oud ijzer?

Voor zover bekend wordt er in het stadshart actief gewerkt om lege winkelpanden weer vol te krijgen, maar als het resultaat van één "lege" (boeken)winkel weer vol krijgen is dat één oude (boeken)winkel leeg komt is het resultaat dus een grote dikke vette NUL!

Of eigenlijk 0 minus, want die nieuwe winkel moet eerst nog maar aantonen dat hij inhoudelijk en economisch net zoveel betekend voor Woerden als de oude, (ook bijvoorbeeld qua personeel en aanbod) en iets extra's bied*

Ook is belangrijk een visie op hoe aantrekkelijk het is als we straks alleen nog maar "ketenbedrijven" in het centrum hebben die je ook in andere plaatsen aantreft.

 

Meningen

  • Wethouder Becht Binnenstad, (o.a. binnenstadsvisie en beleid over winkels, horeca en terrassen) zou er iets van kunnen vinden en wellicht heeft hij ook een visie maar wij konden hem zo snel niet vinden.
  • Het stadhart zelf heeft wel een visie paraat bij monde van voorzitter Richard Stouthart. "In de binnenstad moeten we kwalitatief hoogwaardige winkels krijgen in een goede mix. *Wel moeten nieuwe winkels iets toevoegen”.
  • Veel Woerdenaren/klanten lieten, via de media, weten het vertrek van Karsen te betreuren.

 

Gelijke Monniken?

De Kler is de derde (keten)boekenwinkel die in korte tijd een vestiging opent in Woerden.

 Wij, (red) zijn benieuw of als er zich straks bijvoorbeeld een supermarktketen als "Dirk", wil vestigen op de hoek Wagenstraat/Rijnstraat of dat dan ook zo maar kan? En ook dat dan de "Albert", op de andere hoek, de komst van een vergelijkbare zaak ook ,kort te voren, toevallig verneemt.

 

Lezen & boeken is (weer) een beetje "hot"

Dit getuige de vele boek -initiatieven en -winkelvestigingen.

Zo is afgelopen vrijdag is de (splinternieuwe) Boekenweek voor Jongeren begonnen, helaas zal Kees-Willem Karssen geen initiatieven meer kunnen ontplooien om  boeken, schrijven en lezen te promoten. Kees Willem bedankt voor je inbreng in het Woerdense culturele wereldje de afgelopen 5 jaar, het gaat je goed.

 

Afscheid

Vrijdag 28 september a.s. neemt Woerden afscheid van Libris Woerden.

Vanaf 15:30 uur is iedereen van harte welkom om Kees-Willem en medewerkers feestelijk uit te zwaaien. Bram van der Vlugt zal dit bijzondere vaarwel opstarten en tussen 15:30-16:00 uur voorlezen.

(de Libris-winkel sluit helemaal op 29 september)

 

Redactie CL