Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Nieuwe Stadsdichter

publicatiedatum: ma 1 april 2013

Het was een verhitte en gelijktijdig ijskoude strijd tussen vier getalenteerde dichters om het 2e stadsdichterschap van Woerden. Het publiek was in zo'n grote getale komen opzetten dat de eigenaar van "het geheim" het veiliger vond om de Battle buiten, op de binnenplaats voort te zetten. Daar

 

Het was een verhitte en gelijktijdig ijskoude strijd tussen vier getalenteerde dichters om het 2e stadsdichterschap van Woerden. Het publiek was in zo'n grote getale kommen opzetten dat de eigenaar van "het geheim" het veiliger vond om de Battle buiten, op de binnenplaats voort te zetten.
Daar stonden ze dan op het, ook snel overvolle, binnenplein. Het publiek met dikke jassen en de dichters droegen voor, sommige wankel op een bankje dat, tijdelijk de rol van podium toebedeeld had gekregen,

 

De jury had het moeilijk omdat allevier de dichters heel gedreven waren om de eervolle titel in de wacht te slepen en daarmee de mogelijkheid om, de komende tijd, hun visie op cultureel Woerden, op poetische wijze met een groot publiek te delen.

 

Ze hebben zich alle vier heel goed van hun "taak" gekweten. Omdat ook de geluidsinstallatie niet mee naar buiten verhuist was moest het publiek akoestisch overtuigd worden, iets dat alle dichters wonderwel lukte, ondanks de vogels, geroezemoes en kindergeschreeuw op de achtergrond.

 

De dichters brachten eerst een vrij gedicht, een persoonlijke keuze uit de twee eerder ingezonden gedichten, die overigens anoniem beoordeeld zijn door de jury. Wie ze genomineerd hadden met hun beoordeling is ook de jury pas afgelopen week duidelijk geworden.

 

Daarna droegen ze de "in opdracht geschreven" gedichten voor. Petra, Marco, Erik en Willem hadden elk een gedicht geschreven over "nachtcultuur".

 

Erik Thuis bracht zijn gedichten met sterke stem en overtuiging en het was, voor sommigen, verrassend te zien hoe deze "kroegbaas" helder en poetisch zijn gedichten over het voetlicht bracht, gedichten waarvan de inhoud duidelijk betrokkenheid bij "zijn" stad aangeeeft.

 

 

 

Willem Jacobs, wellicht de bekendste genomineerde, bracht zijn gedichten gloedvol en betrokken als altijd. Hij heeft een "stem als een klok" welbespraakt en is zeer begaan met wat in "zijn stad" en in de natuur eromheen gebeurt.

Hij schrijft daarover in zijn songs en in zijn gedichten.

 

 

Petra, is een ook zeer begaafde dichteres, hoewel niet beschikkend over het volume waarmee de heren hiervoor hun gedichten naar het publiek brachten, wist ze helder en overtuigend haar boodschap over te brengen op de luisteraars in deze koude wintertuin. Duidelijk is de grote plek die poezie inneemt in haar leven.

 

Marco van de Bij, is ook schrijver van songteksten maar zijn taalgebruik in gedichten is vrijer dan die van zijn songteksten, steeds zekerder bracht hij zijn gedichten, waarin hij qua betrokkenheid bij de stad waar wij in wonen, zeker niet onderdeed voor de andere drie.

 

De jury, Helga Warmels (CPW), Carole Le Roy (KUVO, Winnie van Rij, (Woerdense Courant) en Jan van Es (voorzitter) trokken zich geruime tijd terug.  Van de gelegenheid werd, bij het ontbreken van het beloofde muzikale intermezzo,  gebruik gemaakt om de genomineerden nog wat beter te introduceren bij het publiek.

 

UIteindelijk bleek de Jury het zeer moeilijk gehad te hebben, toch was de jury, bij monde van haar voorzitter Jan van Es tot een eensluide conclusie gekomen.

 

DE NIEUWE STADSDICHTER IS MARCO VAN DE BIJ.

 

De nachtgedichten staan elders op deze site.