Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Sterren zien op "de Haar"

publicatiedatum: zo 5 augustus 2018

Uit in de regio, maar toch dichtbij: Kasteel de Haar staat helemaal in het teken van de wereld van films en filmsterren. Gastconservator René Mioch (filmkenner en producent) en Mardou Jacobs (producent) maakten speciaal voor De Haar een tentoonstelling over de sporen die de wereldberoemde sterren van het witte doek op Kasteel de Haar nalieten tijdens hun verblijf op het Kasteel.

 

Ook kan je zien hoe het kasteel zelf figureerde in vele (film en TV) producties.
 

De sterren

Grootheden als Brigitte Bardot, Roger Moore, Joan Collins, Gina Lollobrigida, Michael Caine, Gregory Peck, Michael York e.v.a. kwamen afgelopen decennia als ‘invité’ van baron en barones Van Zuylen op De Haar. Zij genoten, verscholen voor de paparazzi,  van de luxe en grandeur van het kasteel. En ze hadden lol, veel lol en leverden het nageslacht de prachtigste anekdotes. Die zijn nu mee te beleven in deze spetterende  expositie. Wist je dat ‘James Bond’  totaal on-atletisch was en een brokkenpiloot bovendien? Dat Gregory Peck gewoon ‘film’ keek met de jonge baronessen en dat zij, op hun  beurt, weer smoorverliefd waren op Michael York en gefascineerd door Yul Brynners kaalheid?

 

Volg de sporen

De tentoonstelling ademt de sfeer van films en filmsterren van 50 jaar geleden. In de kasteelzalen zijn rekwisieten geplaatst die je terugbrengen naar die tijd en die verwijzen naar de grote sterren van toen. De verhalen worden verteld aan de hand van teksten, foto’s en filmfragmenten en komen uit de eerste hand van ‘de baronessen’, personeel en omwonenden. Met behulp van digitale projecties worden de beroemde gasten van toen, even teruggehaald naar het heden.

 

Als vrienden

Al drie generaties baronnen Van Zuylen verblijven traditiegetrouw alleen in september op het familiekasteel dat rond 1900 werd herbouwd door architect Pierre Cuypers (1827-1921). Zij ontvangen illustere gasten, koninklijke gasten, adel, kunstenaars, schrijvers, groot-industriëlen én filmsterren. Met name baron Thierry (1932-2011) en zijn echtgenote barones Gabrielle van Zuylen (1933-2010) leerden via huisvriend en talentscout Irvin Paul ‘Swifty’ Lazar (1907-1993) Billy Wilder (1906-2002) en vele beroemdheden kennen. Met name Gregory Peck, Roger Moore, Michael Caine, Michael York en Yul Brynner werden echte vrienden en verbleven regelmatig op De Haar.

 

Grand ladies

De eerste filmster op De Haar was feitelijk de Britse Leonora Corbett (1908-1960). Zij was de tweede liefde voor baron Egmont van Zuylen (1890-1960) een zeer gezien toneel- en filmactrice, en in de jaren ’50 en ’60 regelmatig op De Haar. Hoor op De Haar hoe droevig haar lot was. Brigitte Bardot was in 1966 op De Haar, de plaatselijke kapper waste heur haar en praat er nog graag over. Bardot was zo ‘onverstandig’ te gaan winkelen in Amsterdam waardoor de pers haar volgde naar De Haar. Met moeite hield de baron de paparazzi buiten het terrein. De zenuwen dreven de diva tot het uithalen van vreemde fratsen in de Main Hall! Maar wat?

 

Ontdek het zelf.

  • Volwassenen  € 16,00
  • Kinderen 4 t/m 12 jaar  €10,00
  • Kinderen < 4 jaar  Gratis
  • Museumkaart  Gratis