Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

journalistiek onder de maat?

publicatiedatum: do 21 juni 2018

De Woerdense SP fractie diende 14 juni j.l.. een motie in voor het instellen van een stimuleringsfonds voor het versterken van de onderzoeksjournalistiek naar aangelegenheden "die de gemeente Woerden en zijn inwoners aangaan". Volgens de SP gaat het dus niet goed met de journalistiek in onze regio, (en dat kunnen wij volgen.) lees hieronder de tekst van de motie.

 

Goede onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is een uitstekende waakhond voor goed bestuur en integriteit en het is goed als politici, (grote) instellingen en bedrijven er rekening mee houden dat zij gecontroleerd en kritisch gevolgd kunnen worden door de journalistiek.

 

Het fonds moet worden beheerd door een onafhankelijke (onbezoldigde) stichting die op grote afstand van gemeente en politiek staat omdat gemeente en politiek geen bemoeienis dienen te hebben met de inhoud van de het publieke belang dienende onderzoeksjournalistiek.

 

De motie verzoekt het college om het fonds te voorzien van een startkapitaal van plm. 125,000,00 euro en het vanuit de gemeente Woerden regionaal overstijgend vorm te geven, bij voorkeur in samenwerking met (andere gemeenten in de regio) de lokale en regionale media (/journalisten) (en kennisinstitu(u)t(en) journalistiek).

 

Met het plan haakt de SP aan bij het voornemen van het kabinet dat 5 miljoen euro heeft uitgetrokken voor versterking van lokale en regionale onderzoeksjournalistiek.

De gemeenteraad van Woerden wil eerst meer inzicht krijgen in wat er op journalistiek gebied speelt en laat zich daar door de verschillende media over informeren.

 

We wachten het telefoontje af! (red)