Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Kaas-expirience voor Basisscholen

publicatiedatum: di 19 juni 2018

Het Kaaspakhuis Woerden presenteert een jaar na haar succesvolle opening als eerste een volledig nieuw uniek lesprogramma voor groep 6 van de basisscholen in Woerden. In het nieuwe schooljaar 2018 -2019 wordt een aanschouwelijk interactief doe- en leerprogramma aangeboden aan alle groepen 6 van 29 basisscholen in de gemeente Woerden.

 

In het Kaaspakhuis maakt de jeugd kennis met Kaas, het Hollandse Gele Goud. De schooljeugd krijgt de nieuwste Woerdense kaasfilm van “Ontdek de Cheesevalley” te zien. Maken kennis met de Boerin, de Kaasmaker en de Kaasmeester. Ze kijken mee in de kaasmakerij, leren wat boerenkaas en fabriekskaas is, maken kennis met de kaasmarkt, doen aan handjeklap, zien wat een kaaspakhuis is, ruiken en proeven, en nog meer.


De leerlingen worden door het pakhuis geleid door een speciaal “Kaasteam”.  Zo’n 15 enthousiaste vrijwilligers zijn beschikbaar. Iedere keer in een andere samenstelling. Bestaande uit leden van het Gilde Woerden en medewerkers van het Kaaspakhuis.


Er is de afgelopen maand proefgedraaid. Verdeeld in kleinere groepjes gingen leerlingen in het pakhuis op avontuur om alles over kaas te ontdekken en te beleven. Want Woerden is kaas. Dit heeft bij de jeugd, leerkrachten en het kaasteam van het pakhuis al op enthousiaste reacties mogen rekenen.
Stichting Kunstzinnige Vorming Woerden (KUVO) heeft 29 scholen half mei geïnformeerd. Zij kunnen zich dan aanmelden voor het nieuwe schooljaar om het Kaaspakhuis te bezoeken en een complete koe-tot-kaas beleving ervaren.


Het programma voor de basisscholen is mogelijk met de steun van het Cultuur Platform Woerden en de Sint Franciscusstichting.


Het programma kan in de naaste toekomst ook als basis gaan dienen voor arrangementen voor schooluitjes.