Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Zon & Groen

publicatiedatum: ma 14 mei 2018

Meer mensen zijn bezig met het milieu en hebben oog voor de natuur. Maar wat doe je wel en wat niet? Gaan een groen dak en zonnepanelen goed samen?’, ‘Kan de boom voor mijn huis verdwijnen zodat mijn zonnepanelen meer zon vangen?' Dit zijn vragen die de gemeente Woerden regelmatig van inwoners ontvangt, hieronder wat de gemeentelijke informatie hierover.

 

Zonnepanelen en groen dak
Zonnepanelen en een groen dak gaan goed samen en heeft juist veel voordelen. Als zonnepanelen warmer worden dan 25°C, neemt het rendement af. Bij een zwart of donkergrijs dak kan de temperatuur in de zomer oplopen tot wel 70°C, terwijl een groen dak meestal niet warmer dan 35°C wordt. Een groen dak verlaagt de temperatuur op het dak dus aanzienlijk. Andersom heeft een groen dak  ook profijt van de schaduw van zonnepanelen. Het is een fijne, koele plaats voor planten en insecten.


Zonnepanelen en bomen
Bij de aanplant of vervanging van bomen houden we rekening met zonnepanelen in de wijk. Hierbij kijken we onder andere naar de plek en de omvang van de boom. Hoewel een boom zonlicht op een zonnepaneel kan tegenhouden, verwijderen (of snoeien) wij hiervoor geen bestaande bomen. Dit is namelijk geen duurzame oplossing. Bomen zijn van belang voor een gezonde leefomgeving. Het zogeheten ‘toppen’ (snoeien van de kop) van een boom, overleeft hij in de meeste gevallen niet.