Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Schilderijen bij de bakker!

publicatiedatum: zo 22 april 2018

Zondagmiddag 15 april was de feestelijke opening van de expositie ter gelegenheid van het 12,5 jarig bestaan van het Inloophuis ‘Leven met kanker’ bij Bakkerij van Leeuwen. In de winkel hangen 45 schilderijen, goed zichtbaar, gewoon boven de schappen met brood. En, net als het heerlijke brood eronder, "gewoon" te koop, voor maximaal € 50,- een heerlijk, vers-geurend, schilderij!

 

Voorzitter Adri van Montfoort was onder de indruk van de schilderijen van gasten van het Inloophuis, zo bleek tijdens zijn openingswoord.
“Als je wordt geconfronteerd met de ziekte kanker, bij jezelf of bij een van je naasten, gaat het eerst om de vraag: hoe kan ik overleven? Maar daarna komt weer de vraag: hoe kan ik leven? Leven is meer dan overleven. Eén van de mooie dingen van het leven is kunst. Als je kunst maakt, of weer kunst gaat maken, dan maak je er letterlijk iets van. Daarom past het maken van kunst bij ons Inloophuis ‘Leven met kanker’. Daarom is het fantastisch, dat zo veel gasten schilderen en dat zo veel van hen hier een of meer werken willen tentoonstellen.” Hij bedankte Dick en Dorien van Leeuwen voor het beschikbaar stellen van de ruimte en voor het verzorgen van heerlijke hapjes en drankjes voor de bezoekers van de opening.

 

Boven het brood

In de winkel hangen namelijk 45 schilderijen gewoon boven de schappen met brood. Deze werken zijn afkomstig van 13 gasten die in het Inloophuis eenmaal in de twee weken schilderen onder leiding van afwisselend drie docenten: Anastazija Ferwerda, Mieke Mars en Roel van der Bij.

De schilderijen blijven voorlopig wel even hangen en zijn gewoon te bezichtigen tijdens openingstijden van de bakkerswinkel. Bijzonder want hierdoor krijgt een groot publiek iets te zien van de gasten van het Inloophuis. “Exposeren betekent toch dat je iets van jezelf blootstelt aan het publiek,” aldus Van Montfoort. “Je hebt je best gedaan en er iets van jezelf ingelegd en dan gaan de mensen er langslopen en die kunnen het prachtig vinden, of het niks vinden, of het nauwelijks opmerken. Dat mag allemaal, want over smaak valt niet te twisten. Maar het is wel een moedige stap om te gaan exposeren.”

 

Te Koop

De schilderijen zijn allemaal te koop, kleine schilderijen 25 euro, grote of twee bij elkaar behorende schilderijen 50 euro. Tijdens de officiële opening werden al 8 schilderijen verkocht. De opbrengst is voor het Inloophuis dat hiervan weer nieuwe materialen kan aanschaffen.