Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Sacramentshuisje Petruskerk

publicatiedatum: do 19 april 2018

De Stichting Hugo Kotestein probeert samen met de Hervormde kerk het sacramentshuisje terug te krijgen in de Petruskerk. In dat huisje werden de geconsacreerde hosties bewaard. Tijdens de Beeldenstorm verdween het huisje en de omlijsting werd in de tuin begraven, deze werd al in 1930 bij een opgraving ontdekt en deze bevindt zich nu in het Centraal Museum te Utrecht.

 

Bij de restauratie van de Petruskerk in 1980-'82, werd, in de noordwand van het koor het gotische sacramentshuis blootgelegd. De rijke traceringen boven de nis dragen nog duidelijke sporen van een bonte polychromie.

De Stichting Hugo Kotestein die zich inzet voor behoud van cultuurhistorisch erfgoed, vindt dat het sacramentshuisje, compleet met lijst, in Woerden hoort. Het hoort bij het verhaal van Woerden zo zegt Bram Huisman voorzitter van Hugo Kotestein. Huisman acht de kans groot dat de terugwin actie slaagt.

 

 

 

(bij foto links) Herkomst Sint Petruskerk, Woerden (opgravingen 1930).  Het maakte toen als bruikleen van de Nederlands Hervormde Gemeente Woerden (via het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen) deel uit van de collectie van het Aartsbisschoppelijk Museum Utrecht.