Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Boek & Plaquette verzetsheld Jan van Elk

publicatiedatum: vr 13 april 2018

De aanleiding is dat er in Woerden op 25 augustus 1943 de grootste razzia in de Woerden plaats vond en dat er Joodse onderduikers en verzetslieden door de SD (Sicherheitsdienst) zijn opgepakt in het pand Rijnstraat 75A in Woerden (eigendom van Jan van Elk). Allemaal werden ze "op transport gesteld" en niemand is teruggekeerd. Op 3 mei zal de plaquette worden onthuld.

 

Boek en website
Het boek van Bert van Elk over de Woerdense verzetsheld Jan van Elk is klaar en ook de website voor de Woerdense basisscholen over de verzetsheld is live. Het boek is geschreven voor volwassenen.

Om de herinnering en de kennis ook aan jongere generaties mee te geven is er ook een lespakket met bijbehorende website ontwikkelt. Deze zijn gemaakt door geschiedenisdocent Chardé-Milou van Elk.

Plaquette

Op 3 mei zal in de Rijnstraat nummer 75a aan de gevel een plaquette worden onthuld. Deze plaquette eert de Woerdense verzetsheld Jan van Elk die hier in de Tweede Wereldoorlog Joodse inwoners van Woerden verborgen hield. Jan was lid van de verzetsgroep De Oranje Vrijbuiters. Het schuiladres werd verraden en tijdens een razzia op 25 augustus 1943 werden 25 mensen gearresteerd en afgevoerd naar kampen. Niemand zou dit drama overleven.

 

Onthulling

De Plaquette zal worden onthuld door burgemeester Victor Molkenboer en de Israëlische ambassadeur in Nederland, Z.E. dhr. Aviv Shir-On.

  • Muzikale medewerking wordt verleend door Harmonie De Vriendschap.
  • Veteranen uit de regio zullen een erewacht vormen.
  • Alle inwoners van Woerden en andere belangstellenden worden uitgenodigd om deze onthulling bij te wonen.

Meer Informatie:

  1. de website Oranje vrijbuiters Woerden
  2. Website "de van Elkjes, zoon Jan
  3. website Verhaal van Woerden WOII