Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Géén kerktoren

publicatiedatum: zo 8 april 2018

In Nieuwerbrug staat sinds 1913 een toren, met een klok, die door de meeste voorbijgangers gezien wordt als een kerktoren. De enkeling die beter kijkt ziet dat er echter helemaal geen kerk aan de toren vast zit. Nee, de toren is ruim 100 jaar terug neergezet als "Onafhankelijkheidstoren" om ons te herinneren dat we, weer 100 jaar terug, de Franssen uit ons land verdreven.

 

Op 23 september 2015 was het honderd jaar geleden dat het College van Bruggemeesters het eigendom van de Onafhankelijkheidstoren voor ons over nam. Het is in die eeuw ook een symbool van de onafhankelijkheidszin van de Nieuwerbruggers geworden. Met de bouw van de toren werd op 21 juni 1914 begonnen en aan het einde van dit eerste oorlogsjaar was hij eigenlijk al klaar. Hierbij het verhaal van onze toren.s gezien

 

Bevrijd van Napoleon 1813
Begin negentiende eeuw eeuw heersen de Fransen onder leiding van Napoleon Bonaparte over een groot deel van Europa. Ze bezetten ook de Nederlanden, en voegden die tenslotte bij het Franse keizerrijk. In 1813 worden de Fransen verdreven, en wordt de basis gelegd voor het onafhankelijke Koninkrijk der Nederlanden. De Nederlanden blijven één staat, zoals in de Franse tijd. In 1913 wordt deze gebeurtenis herdacht en gevierd  Maar niet overal: In Nieuwerbrug was “de groote meerderheid van inwoners tegen openbare feestviering gestemd”.

 

Toren klaar 1914

Toch wilden de Nieuwerbruggers het feit niet ongemerkt voorbij laten gaan. Op 22 augustus 1913, werd een vergadering gehouden met vertegenwoordigers van de verschillende Nieuwerbrugse verenigingen en de grootste werkgevers van het dorp. Het doel was te komen tot een stichting van een “blijvend aandenken” aan de gebeurtenissen van 1813. In restaurant  “Het Grauwe Paard” werd besloten dat het blijvend aandenken zou moeten bestaan uit een toren met uurwerk en luidklok.

 

Kleinste museum 1989
Het Historisch Genootschap Nieuwerbrug bedacht in een enthousiaste bui, dat de Onafhankelijkheidstoren een mooie plaats zou zijn voor een museum over de geschiedenis van het dorp.
Na enige jaren werd het museum weer gesloten, als bleef het nog jaren daarna vermeld staan in de gemeentegids. Volgens Wikipedia bestaat het nog steeds.


In Nieuwerbrug aan den Rijn werd zaterdag 30 september 1989 het kleinste museum van Nederland geopend. Het museum, dat materiaal exposeert over de historie van de Tolbrug, telt nauwelijks 6,5 vierkante meter.

Wie het museum wil bezoeken, moet zelf de sleutel ophalen bij de brugwachter aan de Bruggemeestersstraat.


Restauratie 2014

Het bouwwerk was voor weinig anders te gebruiken dan klokkentoren, dus zorgde het niet voor inkomsten.
Echter in 2014 bleek dat groot onderhoud noodzakelijk was. De toren stond scheef, er waren scheuren, het schilderwerk was achterstallig, het voegwerk, ankers en stalen band moesten vervangen worden, maar ook waren er problemen met houtrot,  lood, boktor, asbest, uurwerk, afsluiting van galmgaten, verwijdering van stucwerk en zo meer

Door de verkoop van een tolvignet voor auto’s voor vijf euro werd aan alle inwoners van Nieuwerbrug die regelmatig gebruik maakte van de tolbrug gevraagd bij te dragen aan de kosten van de storen.

 

Weer in gebruik

In september 2016 was restaurratie van de Onafhankelijkheidstoren bijna klaar.

Alleen was het nog even wachten (tot medio 2017) op het uurwerk dat ondertussen ook weer in "oude glorie" hoog in de lucht de tijd aangeeft.

 

Meer lezen bij de bron: .
.