Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Zingende Zaag Koffieconcerten

publicatiedatum: vr 30 maart 2018

Hoe een oude zaagmolen op Weijland 38 werd omgetoverd in een Nieuwerbrugse "muziektempel" waar met grote regelmaat (gratis) koffieconcerten (en een limonadeconcert voor de jeugd) worden gegeven. Binnenkort bent u welkom voor de laatste keer voor het zomerreces, dan speel salonorkest Salet.

 

De Zingende Zaag,
Eind negentiende eeuw ontstond overal op het platteland kleine, aan de agrarische sector gerelateerde industriële nijverheid, ook in Nieuwerbrug. Door de komst van stoommachines waren bijvoorbeeld zuivel- en veevoerfabrieken in die jaren niet meer van onregelmatige windkracht afhankelijk. Om logistieke redenen vestigden deze bedrijven zich allemaal direct langs de Oude Rijn.

Meestal bouwde de ‘dorpstimmerman’ de fabriek. De overgrootvader van de huidige eigenaar gaf daartoe eind 19e eeuw opdracht. In 1912 breidde de activiteiten zich noodgedwongen uit. Dorpsgenoot Koning begon ook met een meelfabriek en grootvader Dirk van Dam startte een houtzagerij.


Dat combineerde goed met de drukte van meelfabriek.  In 1968 werden de activiteiten van Meelfabriek De Volharding beëindigd, die van de houtzagerij in 1990. Op dat moment ging de huidige eigenaar Dick van Dam verder achter de muziek aan. De voormalige ruimten werden verbouwd voor hun nieuwe functie:

 

De Zingende Zaag.

Voor meer daglicht in het pand zijn de oorspronkelijke gevels niet echt gewijzigd. Al jaren worden in De Zingende Zaag muzieklessen gegeven, en repeteren wekelijks een jeugd-. salon- en accordeonorkest. Nu wonen en werken hier de vierde, vijfde en zesde generatie Van Dam.

 

En zoals gezegd, met grote regelmaat geven de families van Dam en hun muzikale kennisen en vrienden hier gratis koffieconcerten, met koffie en meestal wat lekkers want muzikaliteit en gastvrijheid staan hier beide op hoog peil. en wie goed om zich heen kijkt bij een bezoek, ziet in de omgebouwde ruimte nog attributen van vroegere bedrijvigheid.

 

Overigens 8 april is het weer zover en speelt salonorkest Salet. (zie agenda) helaas daar na pas weer in september.(nieuwe seizoen.)

 

Historische informatie : Nieuwerbrug.net