Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Educatieproject rond het Carillon

publicatiedatum: di 20 maart 2018

Stichting Carillon Woerden zal in de maanden maart tot en met juni een educatieproject uitvoeren dat ontwikkeld is in samenwerking met de Stichting KUVO. Dit project bestaat uit een lesprogramma in de klas en een bezoek aan en een bespeling van het carillon in de Petrustoren voor leerlingen in de bovenbouw van het basisonderwijs.

 

Rondleidingen voor schoolklassen naar het carillon
Er staan 13 bezoeken gepland op woensdag- of vrijdagochtend. Gidsen van Gilde Woerden zullen de historie van de toren vertellen en de leerlingen begeleiden op de torentrans voor uitzicht over Woerden en omgeving.
Stichting Carillon Woerden vindt het belangrijk om ook de jeugd bij het carillon en de bespelingen te betrekken.

Om de artistieke kant van het bespelen van het klokkenspel te stimuleren, maar ook om de kennis van oude ambachten zoals het gieten en laten klinken van klokken, als cultureel erfgoed, levend te houden. Speciaal in 2018, het jaar dat door de Europese Commissie is uitgeroepen tot het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.

 

KUVO

In samenwerking met Stichting KUVO is een educatieproject opgezet om leerlingen in de bovenbouw van het basisonderwijs in schooltijd uitleg te geven over het carillon en de bespeling daarvan. Het project bestaat uit een voorbereidende les in de klas en een bezoek aan en een bespeling van het carillon in de Petrustoren op een woensdag- of vrijdagochtend. De rondleidingen vinden plaats in de periode van maart tot en met juni. 

 

Gilde

De leerlingen klimmen naar boven onder begeleiding van een gids van Gilde Woerden.
Die vertelt onderweg over de historie van de Petrustoren. Als de leerlingen en begeleiders op de klokkenzolder zijn aangekomen, kunnen ze de 48 klokken bekijken en wordt de geschiedenis van het carillon verteld.
Een verdieping hoger legt de beiaardier uit hoe het stokkenklavier werkt. Hij zal het ook bespelen en verschillende muziekstijlen laten horen. De leerlingen zullen dan ontdekken dat een carillon geen suf instrument is, maar heel goed de huidige hits kan spelen! Ook een of meer van hun verzoeknummers. En natuurlijk mogen de leerlingen ook zelf (mee)spelen op het stokkenklavier.

 

Theorie

In de klas hebben de leerlingen vooraf de theorieles gevolgd, zodat ze weten wat een carillon is en hoe het bespeeld kan worden. Ze hebben dan ook een beknopt historisch overzicht gekregen over het ontstaan en de ontwikkeling van een carillon. De les is ontwikkeld door KUVO, in samenwerking met Carillon Woerden.

Als de tijd en het weer het toelaat, zal een gids van Gilde Woerden hen meenemen naar buiten op de torentrans voor een uitzicht over Woerden en wijde omgeving en daar uitleg bij geven.
Kortom, een unieke ervaring voor de kinderen, docenten en begeleiders waar nog lang over  nagepraat zal worden.

 

Op de website is te vinden wanneer de rondleidingen gepland staan:  http://www.carillonwoerden.nl/educatieproject-kuvo.html

Woerden, maart 2018