Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Schoolgebouw Minkema blijkt pareltje

publicatiedatum: vr 16 februari 2018

Laat de oude Minkemaschool in Woerden niet verder verloederen, doe er iets mee. Deze oproep doet Stadsherstel, dat pleit voor een snelle invulling van het monument. ondenbezitters laten op het terrein rond de oude Minkemaschool hun viervoeter uit, jongeren spreken er af, of een toevallige voorbijganger maakt een wegwerpgebaar naar het enigszins vervallen pand.

 

HHet blijkt een bijzonder, maar verscholen monument te zijn. ,,Laten we daar zuinig op zijn en het zo goed mogelijk behouden'', zegt voorzitter Marjolein Verburg van Stichting Stadsherstel Woerden.


Slopen
Vijf jaar geleden gingen er zelfs nog stemmen op in het college van b en w om het gebouw maar te slopen. ,,Het is een markant, architectonisch interessant gebouw waar bovendien veel verhalen en herinneringen aan kleven'', zegt Verburg. Het is een mooi gebouw, zonde om het te laten verpauperen.''


Bouwstijl
Het pand is gebouwd in 1925. De bouwstijl vertoont elementen van de Nieuwe Zakelijkheid, zoals het blokvormige hoofddeel en de grote vensterpartijen. Het heeft ook kenmerken van de vermaarde Amsterdamse School, zoals vooral in de detaillering is te zien. Op het plein voor de school staat aan de weg de conciërgewoning. Karakteristieke elementen van het oorspronkelijke schoolgebouw zijn de banden met siermetselwerk, de houten daklijst met spuwers en de al genoemde zolderverdieping bekleed met gele steentegels.

 

Conciërgewoning 

De conciërgewoning, (oorspronkelijk directiewoning maar geen directeur wilde er wonen) aan de Van der Valk Boumanlaan is gebouwd in dezelfde stijl als het schoolgebouw. De school, met conciërgewoning, vormt een goed en markant voorbeeld van een vooroorlogs schoolgebouw dat als middelbare school is gebouwd en ook als zodanig in gebruik was.


Subsidievuiltje
De bouw van de nieuwe school met aparte conciërgewoning was overigens een aantrekkelijke klus voor bouwbedrijven uit Woerden. Er werd dan ook alles aan gedaan om dit fraaie werk voor een plaatselijke aannemer binnen te halen. De goedkoopste aannemer kwam echter niet uit Woerden en dat leidde weer tot problemen met de rijks- en gemeentesubsidie die in het vooruitzicht werd gesteld. Net op tijd werd dit subsidievuiltje uit de weg geruimd en kon de 'uitheemse' bouwer toch aan de slag.

Verfraaiing
Verburg benadrukt dat de karakteristieken van het pand, de verfraaiingen in de stijl van de Amsterdamse School en de bouw volgens de Nieuwe Zakelijkheid behouden moeten blijven. Het is, aldus Verburg, kenmerkend voor die tijd: ,,Bovendien hebben heel veel Woerdenaren herinneringen aan de oude school. Iedereen kent wel de verhalen die onlosmakelijk zijn verbonden met het markante en monumentale pand. Het staat er nu niet al te best bij en dat gaat velen aan het hart.''

 

Bron AD, lees hele artikel