Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

RIE-theater was zaterdag "de Plek" van Woerden

publicatiedatum: do 1 februari 2018

Het intieme Rie theater zat zaterdag om twee uur bomvol bij aanvang van "PLEK 2 & Poëzieweek." Onno Schmitz liet de presentatie van zijn nieuwste productie samengaan met Poëzie en Presentaties. Naast de Première waren er o.a, voordrachten van dichters/rappers, korte poëtische filmpjes, fotokunst en pitchen van "de Filmcaravan" en "de RijnKunstPrijs". Henk Wit, keek en luisterde.

 

RIE-THEATER "DE PLEK" WAAR KUNST WOERDEN VERBINDT !

Als vervolg op PLEK 1 had Onno Schmitz afgelopen zaterdagmiddag Woerden uitgenodigd het Rie-theater te bezoeken om te komen kijken naar Plek 2.

Een film waarin hij, van achter zijn eigen PLEK, de filmcamera , twee bekende Woerdenaren, Loes Ypma en Riemer de Bij, hun geliefde plekken, in filmbeelden heeft weten vast te leggen. En als slot van de film, onder een speciaal voor plek 2 geschreven gedicht van een derde bekende Woerdenaar, stadsdichter Helga Huisjes, zette hij mooie, poëtsche beelden. (het gedicht lezen)

 

 

Plek 2

Toevalligerwijs kozen Loes en Riemer twee plekken dicht bij elkaar  in het centrum van Woerden. Loes voor de Bonaventurakerk  als symbool  voor de grootsheid van het geloof in de hoop en de liefde, zoals zij dat als misdienaar, als bruid en bij het overlijden van haar broer heeft beleefd.

 

Riemers plek lag  tegenover  de kerk van onze ex-wethouder: de oude wasserij op het defensie-eiland. De plek waarvan hij hoopte dat het ooit, zoals beloofd, opnieuw zal bruisen  van de ideeën zowel cultureel als ondernemend gezien. ‘Een plek waar, zoals Onno vanmiddag hier deed in dit theater, middels zoveel kunstvormen mensen bij elkaar worden gebracht.   

Immers kunst verbindt!

Mijn Plek

De opkomst op zaterdagmiddag was zeer bemoedigend, te meer omdat men ook ruim aan de wens van Onno gehoor gaf, om je eigen plek op het podium uit te beelden, als een gedicht, of een schilderij, lied  of foto !


Inhoudelijk was Onno’s nieuwste filmcreatie, mede dankzij de verhalen van de hoofdrolspelers, boeiend om te horen en waren er bijzondere en verrassende elementen in te zien.
Film-technisch had het wellicht nog wel wat kunstzinniger of sneller mogen zijn. Sneller was wel de presentatie van Henk Bakker van "de filmcaravan" die voorbeelden gaf van hoe artistiek film kan zijn een "pitch" die goed aansloot bij zowel Onno’s als Riemers pleidooi om in dit theater, (en niet meer in Onno's tot omgebouwde filmstudio caravan–netje,) maandelijks bijzondere films te draaien voor jong en oud.

 

Film, Poezie & Pitch

Voor en na de pauze ware er ook enkele, meestal tekstloze, korte mooie poëtische filmpjes te zien, zowel van Onno zelf als van anderen. Ook was er natuurlijk poëzie te horen; Flitsende Rap voorgelezen vanaf zijn smartphone door Freddy S, (Woerden Konnekt) en van Willem Jacobs, een echte "Taalarbeider" die een lang gedicht, wel 4 á 5 a4tjes, voordroeg Een uitgebreide en mooie ode aan de Woerdense omgeving. Een aantal introducties werden, ter afwisseling gedaan door Karel van den Bosch van Cultuurlokaal, dat ook een rol speelde in de financiele realisering van deze activiteit.

Beeldende kunst

Na de pauze was er de pitch van Kunst aande Rijn over de "RijnKunstPrijs" die in mei 2018 voor het eerst te winnen valt. Ook traden ex staddichter Marco v d Bij en de huidige stadsdichter Helga voor het voetlicht met enkele Woerden-gedichten, presenteerde de jonge Ronald Aalten zich als "Modern Monk" met wat poëtische kritiek op jongerenbeleid en las Carla Vermeend een ontroerend gedicht voor van, de zieke Poët & kunstpromotor, Gerrit Luidinga.

 

Carla had ook een prachtige fotocollage opgehangen compleet met eigen Haiku. Willem Jacobs liet aan dezelfde wand een "preview" zien met foto's en gedichten van zijn nieuwste project.

Tevens was er een roerend eerbetoon aan de jong overleden Bart IJpma te horen en bracht Petra Bakker een aantal gedichten uit haar "Dichtdoos". Tot slot werd (nogmaals!) gekeken naar Onno;s Plek 2.

 

Publiek

In de pauze bleek het helaas voor veel kunstminnaars wel weer genoeg (poëzie?) geweest. Heel wat stoelen werden verlaten. Een doorlopend programma van drie uur was voor hen teveel van het goede. En misschien hadden, voor na de pauze, enkele woordkunstenaars en sprekers ook, achteraf, beter wat selectiever kunnen zijn in hun voordracht zowel in het aantal als in de lengte van hun gedichten.

Waardering

En Onno had misschien na afloop beter met een collecteschaal rond kunnen gaan i.p.v. te rekenen op het ,vrijwillig, vullen, door het publiek, van het robot-spaarpotje dat staand op de bar "bar-weinig" aan zijn trekken kwam.

Herhaling gewenst

Hoe dan ook, we kijken uit naar januari 2019, met opnieuw de succesvolle combinatie van een Woerdense Poëzie-week met bijvoorbeeld Onno's PLEK3, maar dan alle bijdragen wat "korter en krachtiger"!

 

Henk Wit, foto’s en tekst