Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Linschoten tuigt de Kroonpoort op.

publicatiedatum: vr 27 april 2018

De 'gouden' kroon werd in 2013 met de grootste precisie gemaakt ter gelegenheid van de inhuldiging van koning Willem Alexander. De hoge met groen beklede draagconstructie waarop de kroon was bevestigd heeft het dorp op bijzondere wijze versierd. Als alles goed gegaan is zal vandaag de kroonpoort in Linschoten nogmaals schitteren.

 

Inmiddels is het alweer vijf jaar geleden werd dat een groot aantal dorpelingen zich spontaan aanmeldde en vervolgens de handen uit de mouwen stak om deze gigantische klus te klaren.

 

De kroonpoort werd een plaatje dat gezien mocht worden en trok veel publiek naar het oude Linschotense dorpshart.

 

Het eerste lustrum van de koning is nu, voor de initiatiefnemers*, aanleiding om de kroonpoort dit jaar nogmaals in volle glorie te plaatsen.

 

 

Taxus

Om de stalen constructie van voldoende groen te voorzien waren echter vele struiken nodig. Met name taxusgroen geniet de voorkeur vanwege de kleur ervan en de souplesse. De initiatiefnemers deden daarom  een oproep aan mensen die hun taxushaag of -boom dit jaar, of nauwkeuriger gezegd voor de maand april zouden snoeien en het groen beschikbaar te stellen voor aan de Linschoter kroonpoort.

 

* De kroon, leeuwen en wapens zijn gemaakt door Roel Voorhof en beschilderd door Wim Baars en de oranje bloemen naar het idee van Annemiek van Wijngaarden. De poort blijft staan tot na Bevrijdingsdag,