Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Leren, spelen en ontwikkelen op één plek.

publicatiedatum: wo 13 december 2017

Kinderopvang en basisscholen verkennen de mogelijkheden om integrale kindcentra binnen de gemeente Woerden voor kinderen van 0 tot 12 jaar op te zetten. Op deze manier willen zij een samenhangend aanbod van opvang en onderwijs aanbieden. Hierdoor kan de ontwikkeling van een kind beter worden gevolgd. De gemeente Woerden is een voorstander van deze ingeslagen weg.

 

Professionals uit verschillende disciplines werken vanuit één pedagogische visie samen aan een doorgaande leerlijn voor kinderen.

Gemeente Woerden draagt zorgt voor onderlinge verbinding tussen de ketenpartners.

De verantwoordelijkheid om daadwerkelijk tot integrale kindcentra in Woerden te komen, ligt bij de schoolbesturen en kinderopvang. De kans op succes binnen Woerden is groot.

Diverse partners committeren zich aan het idee en sommigen zijn al bezig met samenwerking op dit terrein.

 

Leren, spelen en ontmoeten onder een dak
Een integraal kindcentrum is een voorziening waar kinderen (0-12 jaar) gedurende de dag komen om te leren, spelen, ontwikkelen en ontmoeten. Alle ontwikkelingsterreinen van kinderen komen er aan bod. De omgeving biedt een totaalpakket op het gebied van educatie, opvang en ontwikkeling. Hierbij zijn er wel functionele specialismen en is er een taakverdeling, maar geen organisatorische verdeling. Om een slagvaardige organisatie neer te zetten is er één leidinggevende voor een locatie. De kinderopvang en basisschool willen in de toekomst binnen één team met een gezamenlijk personeelsbeleid werken zodat alle medewerkers samen deelnemen aan scholing en bijeenkomsten. Bij voorkeur is een integraal kindcentrum in één gebouw gehuisvest of er zijn twee gebouwen dicht bij elkaar.

 

Wensen van ouders
Ouders geven tegenwoordig steeds meer de voorkeur aan opvang en scholing op één locatie. Jonge ouders bepalen de schoolkeuze meer dan voorheen op de aanwezigheid van (naschoolse) kinderopvang. Een groeiend aantal kinderen gaat inmiddels naar de kinderopvang. Een integraal kindcentrum kan hierbij goed aansluiten met ruimere openingstijden door afwisselende roosters. Het is belangrijk dat een kindcentrum aansluit bij de behoeften van de buurt, bijvoorbeeld een buurt met veel werkende ouders. Werkende ouders hebben namelijk recht op een inkomensafhankelijke belastingteruggave van een deel van de kosten die zij maken voor kinderopvang.

 

Goede start
Hans Haring, wethouder Onderwijs: “Kinderen kunnen veel baat hebben bij integrale kindcentra omdat ze bijdragen aan een doorgaande leerlijn. Voor alle kinderen biedt het een extra meerwaarde en zeker voor die kinderen die meer ondersteuning nodig hebben. Al in de zogenaamde voorschool kan een kind geobserveerd worden. Problemen worden dan vroegtijdig gesignaleerd en passende zorg kan veel sneller worden gecoördineerd. Iedereen werkt vanuit één visie op het onderwijs. Alles is erop gericht om een kind de best mogelijke start te geven in het basisonderwijs.” De gemeente Woerden neemt de ontwikkeling van integrale kindcentra op in de lange termijn onderwijsagenda.