Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Koeiemart krijgt externe evaluatie

publicatiedatum: ma 20 november 2017

Koeiemart 2017 was een groot feest. Onze Woerdense traditie kreeg erkenning als immaterieel cultureel erfgoed en een groot aantal bezoekers genoot van de koeien, de kermis, de markt en de wielerwedstrijden tijdens de nacht van Woerden. Helaas klonken er ook andere geluiden, waaronder kritische opmerkingen over de organisatie.

 

De Koeiemart is een groot evenement met veel verschillende onderdelen en verantwoordelijkheden.

De gemeente is daarin een belangrijke partij. Om een objectief beeld te krijgen van de Koeiemart zoals die dit jaar is georganiseerd laat het college van B&W een externe evaluatie uitvoeren. Deze evaluatie wordt uitgevoerd door Vincent van den Berg, oud CDA-wethouder van de gemeente IJsselstein.

 

Vragen
De onderzoeksvragen richten zich op drie onderwerpen: de organisatie, de veiligheid en de vraag hoe de Koeiemart in de toekomst duurzaam georganiseerd kan worden.
De deelvragen gaan over de projectorganisatie, de externe projectleiders en mogelijke belangenverstrengeling, de samenwerking met externe partijen, zoals kermisexploitanten, marktkooplui, horeca en winkeliers, en eventuele claims die bij de gemeente zijn ingediend. Aan de orde komen ook de vergunningverlening, het veiligheidsplan en de samenwerking met de toezichthouders veiligheid. Daarnaast wordt gekeken naar de wijze waarop aanbevelingen uit eerdere jaren zijn uitgevoerd tijdens de Koeiemart 2017.

 

Advies
Tot slot wordt de onderzoeker gevraagd advies te geven hoe de Koeiemart in de toekomst duurzaam georganiseerd kan worden, in het bijzonder ten aanzien van de rol van de gemeente, de organisatievorm en de veiligheid, en daarbij ook financiële aspecten mee te nemen.


Achtergrond organisatie Koeiemart
Het evenement Koeiemart bestaat uit diverse deelevenementen, die door de verschillende partijen georganiseerd worden. Het gaat om de Kiremko wielerronde van Woerden en de nacht van Woerden, Woerden bruist (horeca), koeienshows (ACW), het stadshart (winkeliers), kermis en de warenmarkt (gemeente). Elke partij organiseert de eigen onderdelen. Er is gezamenlijk overleg en een aantal zaken wordt samen gedaan, zoals het veiligheidsplan en de PR.
De kermis is dit jaar voor het eerst door de gemeente georganiseerd vanuit het idee dat de opbrengsten voor de gemeente in dat geval groter zijn.

 

Open inschrijving

De projectleiders van de Koeiemart zijn in 2016 via een open inschrijving geselecteerd. Daarbij is rekening gehouden met de bestuurlijke wens bij voorkeur met Woerdense mensen te werken. Omdat de gemeente ‘eigenaar’ is van de Koeiemart verzorgt de gemeente naast haar reguliere taken, zoals vergunningverlening en veiligheid en openbare orde, nog verschillende andere diensten, zoals het innen van de marktgelden, communicatieactiviteiten, schoonmaak.