Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Nationale Archeologiedagen in stadsmuseum

publicatiedatum: za 14 oktober 2017

Op zaterdag 14 oktober zijn er 4 gratis toegankelijke (korte) lezingen/ presentaties in het kader van archeologie/ geschiedenis in Vroedschapszaal van het Stadsmuseum Woerden, Voor iedereen vanaf 10 jaar met belangstelling voor hele oude dingen. De aanvangstijden zijn om 14.00- 14.30-15.00-15.30 uur De toegang is gratis. (Wel Verzoek om eventuele Museumkaart te mogen scannen) Reserveren: Niet nodig. Kom op tijd. Vol is Vol bij 45 personen.

 

De lezingen

 

1. 14.00 Niek de Kort, voorzitter SHHV over Kaas
Wilt u weten wat kaas betekent voor Woerden? Kom dan naar de lezing van Niek de Kort.Woerden staat bekend als Kaasstad. Aan het eind van de 19e eeuw was hier de grootste kaasmarkt van Europa!Kaas is een product met een zeer lange geschiedenis. De Romeinen hebben ons het procedé aan het begin van onze jaartelling gebracht. Het Latijnse woord caseus ( ‘kaas’) heeft zich in de Romeinse tijd over alle West-Germaanse talen verspreid. De Germaans sprekende volkeren kenden wel degelijk kaas, maar dan wel de kaassoort die wij tegenwoordig witte kaas of wrongel noemen. De Romeinen maakten vaste kaas die langer houdbaar was. Dat kwam doordat de Romeinen het maakten met behulp van stremsel. Deze toevoeging zorgde voor een snellere en betere scheiding van wrongel en wei.
Hoe Woerden tot belangrijke kaasmarkt werd, hoort u in deze presentatie door Niek de Kort, voorzitter van de Stichts-Hollandse Historische Vereniging.
Dit is de eerste in een reeks van vier lezingen deze middag.

 

2. 14.30 Uur Lex Albers, Het Westdampark
Het Westdampark ontwikkelt zich de laatste jaren tot een gezellig park in Woerden. Maar wat was er op die plaats voor het Westdampark ontstond en hoe heeft dit kleine stukje Woerden zich ontwikkeld?
Het verhaal begint al aan het begin van onze jaartelling. Lex Albers, bestuurslid van de Stichts-Hollandse Historische Vereniging en amateur-historicus, vertelt aan de hand van een aantal beelden de geschiedenis van het park.
Dit is de tweede lezing in een reeks van vier op deze middag.

 

3. 15.00 Pieter Stoel. Prehistorische Vondsten Cattenbroekerplas
Eind jaren '90 werd de Cattenbroekerplas afgegraven. Het zand was bedoeld om Leidsche Rijn op te hogen. Bij het opzuigen van het zand, kwamen tal van prehistorische vondsten letterlijk boven water. Pieter Stoel, amateur-archeoloog, geeft een lezing waarin hij vertelt over zijn speurtocht naar de flora, fauna en voorouders van de mens in onze streken.
Dit is de derde in een reeks van vier lezingen deze middag.

 

4. 15.30 Lex Albers. Het Frankisch Zwaard uit Woerden
In 2012 werd in de binnenstad van Woerden een unieke vondst gedaan. Een Frankisch zwaard, daterend uit de eerste helft van de 8e eeuw, ontsloot een tot dat moment onbekende periode van de Woerdense geschiedenis.
Lex Albers, amateur-historicus, vertelt het verhaal van de opgraving en de historische context van deze bijzondere vondst. Het zwaard zelf is in het Stadsmuseum te bewonderen.
Dit is de vierde in een reeks van vier lezingen deze middag.


Extra: Heb jij zin in een digitale speurtocht door de Romeinse tijd op je smartphone? Help dan Lucius om de dader te vinden! In een interactieve sessie legt Lex Albers uit hoe de speurtocht op je smartphone gedownload kan worden en hoe je het spel speelt.