Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Buxusmot vreet zich door Woerden e.o.

publicatiedatum: za 19 augustus 2017

Dode blaadjes, kale takken en spinnenwebben in uw Buxus? Grote kans dat de buxusmot zich in uw Buxus heeft genesteld. De rupsen vreten de groene blaadjes in een recordtempo weg. Wees er snel bij om ze te bestrijden, want in korte tijd maken ze uw Buxus kapot.

 


Besproei, om de rups te bestrijden, de plant met een biologisch middel (onder andere verkrijgbaar bij tuincentra). Herhaal het bestrijden met regelmaat. Aanvullend kunt u de Buxus bemesten zodat deze weer extra goed groeit. Controleer uw Buxus het jaar rond en verwijder alle rupsen. Voer deze rupsen in een dichte afvalzak af in de restafvalbak.
Aangetaste Buxus bij restafval
Is de plant zwaar aangetast? Graaf de plant uit of knip deze bij de grond af. Gooi de (dode) Buxus niet in de groenbak maar doe deze in een afgesloten grijze vuilniszak (i.v.m. verspreiding rupsen/larven/eitjes) in uw restafvalbak of lever de vuilniszak kosteloos in op het Stadserf. Restafval wordt verbrand (en groenafval gecomposteerd) en dat overleeft de buxusmot niet. Hierin volgen we de landelijke richtlijnen. De gesnoeide Buxus nemen we niet in de takkenroute mee. Het is niet de bedoeling dat de takken en planten in de openbare ruimte worden ‘gedumpt’.
Hebben de buren buxusmot in de tuin? Dan is het belangrijk dat zij eveneens actief met bestrijding aan de slag gaan. De buxusmot verspreidt zich snel. Informeer uw buren als u de buxusmot heeft.