Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Stolk; ondersteun zwemlessen vluchtelingen

publicatiedatum: di 15 augustus 2017

Wethouder Margot Stolk de gedachte om zwemlessen voor vluchtelingen te ondersteunen om zo een verdrinkingsdrama zoals begin deze week in Venlo te voorkomen, zo twitterde ze. Het overlijden van een 16-jarige Syrische jongen in Venlo leidde tot een pleidooi van de Nederlandse Zwembond voor zwemlessen voor asielzoekers en betere informatievoorziening over de gevaren van zwemmen.

 

Wethouder Stolk wil in Woerden werk maken van deze oproep. ,,Dit is al de zoveelste vluchteling die verdrinkt, terwijl leren zwemmen een basisvoorziening is. Het is net zo belangrijk als taal en rekenen."

Een tweet van Stolk hierover leverde direct reacties op. ,,Er heeft zich een enthousiaste zweminstructrice gemeld die les wil geven en Stichting Thuishuis Woerden wil helpen met de organisatie."

 

Later deze maand praat Stolk met hen over de mogelijkheden. Verder staat het plan nog in de kinderschoenen. ,,Het was meer een hartenkreet", bekent ze. Er is nog geen contact geweest met het zwembad en ook is nog niet duidelijk wie de zwemlessen gaat betalen.

 

Niet gratis

,,We gaan de zwemlessen niet gratis geven, dat doen we voor niemand. Maar het moet goedkoper zijn dan de 1.600 euro die een zwemdiploma halen meestal kost en daardoor voor vluchtelingen vaak niet te betalen is." De wethouder benadrukt dat de zwemlessen niet voorbehouden zijn aan vluchtelingen. ,,Dit moet ook mogelijk worden voor Nederlandse inwoners zonder diploma."

 

Als Stolk volgende week terug is van haar zomerreces wil ze onderzoeken hoe groot de groep Woerdenaren zonder zwemdiploma precies is. ,,Door de regel dat ieder kind met minstens het A-diploma de basisschool moet verlaten, is er al een vangnet. Maar het gaat vooral om de groep erboven. Veel volwassen vluchtelingen kunnen niet zwemmen en dat is heel belangrijk in dit waterrijke gebied."

 

Bronnen twitter en AD