Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

275 nieuwe bomen

publicatiedatum: ma 10 juli 2017

Komende winter plant de gemeente 275 nieuwe bomen. Een groot deel van deze bomen komt op de plaats van een gekapte boom. (start kappen 15 juli) Een paar bomen komen op een geheel nieuwe plek.Waar deze nieuwe bomen komen leest u in de gemeentelijke herplantlijst.

 

Komende winter plant de gemeente 275 nieuwe bomen.

Waar deze nieuwe bomen komen leest u in de herplantlijst. In de afgelopen periode konden inwoners voorkeurslocaties aandragen.

Ruim 100 mensen reageerden op deze oproep. Hierdoor zijn 200 plekken aan de lijst toegevoegd.

De kap van te vervangen bomen en de voorbereidende werkzaamheden starten 15 juli.

Deze grote herplantronde maakt deel uit van de Inhaalslag

 

Openbare Ruimte.
Een groot deel van deze bomen komt op de plaats van een gekapte boom. Een paar bomen komen op een geheel nieuwe plek. In de herplantlijst op www.woerden.nl/onderhoud-groen leest u waar de bomen precies komen en welk type boom wordt geplant. Herplant van bomen in projecten – zoals de herinrichting van een straat – valt buiten de herplantlijst. Vernieuwing van openbaar groen wordt in dergelijke projecten los bekeken.


Wethouder Ivo ten Hagen:

“Bomen kappen of vervangen doen we niet zomaar. Veiligheid van inwoners en weggebruikers staat voorop. Bij het opstellen van de lijst is gekeken of een boom op de beoogde locatie goed kan groeien en geen belemmering vormt voor de omgeving. Bovendien is gelet op de biodiversiteit, dus een mix van verschillende type bomen die lang kunnen blijven staan!” 

 

Binnengekomen reacties
Inwoners konden van 9 mei tot 20 juni op de herplantlijst reageren, met meer dan 100 reacties als gevolg! Opvallend genoeg ontving de gemeente niet alleen verzoeken voor het planten van bomen, maar ook juist om diverse bomen te kappen. De groenmedewerkers beoordeelden alle aangedragen locaties aan de hand van de volgende criteria:
de beschikbare bovengrondse ruimte,
de beschikbare ondergrondse ruimte en aanwezigheid van kabels en leidingen,
invloed van de boom op de veiligheid en leefbaarheid in de omgeving.

 

Bomenkap vanaf 15 juli
De voorbereidende werkzaamheden starten – als dit noodzakelijk is – vanaf 15 juli. Het broedseizoen van vogels is dan ten einde. Door half juli te starten zijn we op tijd klaar met alle voorbereidingen voor het plantseizoen begint. Denk bij voorbereidende werkzaamheden aan het verwijderen van stronken, takken en wortels. Er kan tussen het kappen van de oude boom en de aanplant van de nieuwe boom dus tijdelijk een lege plek ontstaan.


Inhaalslag openbare ruimte
Om het onderhoudsniveau van de openbare ruimte structureel te verbeteren heeft de gemeenteraad extra geld vrijgemaakt in de begroting van 2016. Tot en met 2019 is hierdoor extra geld beschikbaar voor de openbare ruimte, waaronder bomenbeheer.