Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Partijen werken aan zomerse visie binnenstad

publicatiedatum: di 4 juli 2017

Diverse Woerdense partijen schrijven deze zomer aan een update van de Binnenstadsvisie. Met elkaar komen zij tot een actieplan waarmee zij, met de gemeente aan de slag gaan. Woerden klaar maken voor de toekomst, voor inwoners, ondernemers en bezoekers. Dat is het waar het om gaat ("zeggen ze", red).

 

Onderstaande is afkomstig van de gemeentelijke website, en niet een redactionele bijdrage!

 

De vragen
Hoe ziet de binnenstad eruit in 2022? Hoe positioneren we de binnenstad van Woerden het beste? Welke functies maken de binnenstad nog aantrekkelijker? En waar moeten die functies komen zodat de binnenstad levendig, leefbaar en economisch vitaal blijft? Over die vragen klimt de schrijfgroep in de pen.
De schrijfgroep bestaat uit afgevaardigden van winkeliersvereniging Stadshart Woerden, cultuur, Woerden Marketing, Horeca Woerden, binnenstadbewoners, vastgoedeigenaren en het Rijngrachtcomité. Zij bundelen hun kennis en ervaring en formuleren met elkaar een update van de visie Kloppende Binnenstad voor de periode tot de 650ste verjaardag van de stad. Het concept wordt in september openbaar om een breed draagvlak te creëren. Het uiteindelijke resultaat wordt dan in november behandeld in de gemeenteraad.

 

Proces
De gemeente faciliteert dit proces met een procesbegeleider en met de accountmanager binnenstad.
Wethouder Hans Haring blijft nauw betrokken bij het proces: “Mooi aan dit proces is dat het de onderlinge samenwerking versterkt, zowel tussen partijen onderling als met de gemeente. Iedere partij levert een bijdrage en kan mee bepalen welke keuzes er worden gemaakt om Woerden nog aantrekkelijker te maken voor onze inwoners, ondernemers en bezoekers. Samen stimuleren we zo de lokale economie en kunnen we komen tot een breed gedragen duurzame visie waarin alle maatschappelijke groepen een plek krijgen.” De gemeente is eindverantwoordelijk voor het proces en de inhoud. Uiteindelijk zal de gemeenteraad nog dit jaar beslissen over het eindproduct.


Ruimte aan de markt laten
Hans Haring vervolgt: “Om tot een goede update van de binnenstadsvisie te komen is het nodig te weten wat goed is voor de leefbaarheid van de binnenstad en de economie. En ook welke ontwikkelingen buiten de binnenstad juist een negatieve invloed hebben. We willen een levendige binnenstad waar het prettig wonen, werken en vertoeven is voor iedereen. Ook willen we ruimte aan de markt laten om zich te kunnen ontwikkelen en te kunnen reageren op trends.

Met elkaar willen we naar een duurzame binnenstad waar iedereen iets kan halen of beleven, een binnenstad die breed wordt gedragen en waar alle Woerdenaren nog jaren mee vooruit kunnen.”


Input vanuit andere visies
De huidige horecastructuurvisie is uit 2009. Recente ontwikkelingen komen in deze visie niet aan de orde. Er is behoefte aan een actuele beleidsvisie. Onderzoeksbureau BRO is dan ook gevraagd de horecastructuurvisie te actualiseren, met de binnenstad als startpunt. Dit rapport dient als input voor de update van de nota ‘Kloppende binnenstad’ en biedt kaders voor ondernemers hoe om te gaan met o.a. het wijzigen van winkels naar horecazaken, de vraag naar horeca op bedrijventerreinen en de ruimtelijke en economische impact van veranderingen in het bestaande aanbod. 


In het najaar van 2016 is door bureau DTNP een rapport gemaakt over mutaties, trends en ontwikkelingen in de detailhandel en de supermarktenbranche. Ook de uitgangspunten in dit rapport komen terug in de binnenstadsvisie voor zover deze de binnenstad raken.