
Blauwalg in Reeuwijk, Cattenbroek veilig
De Omgevingsdienst Midden-Holland heeft een negatief zwemadvies afgegeven voor de Reeuwijkse Hout. In het water is blauwalg aangetroffen. Dat was vorige maand ook al het geval. Bij een recent kijkje op zwemwater.nl was plas Cattenbroek in Woerden aan gegeven met een blauw vignet (veilig).
Maar dit kan in een dag veranderen dus of zelf goed kijken of even naar de website zwemwater.nl voor een "check voor vertrek."
Blauwalgen
Dit zijn eigenlijk geen algen of wieren. Het zijn bacteriën. Een andere naam ervoor is cyanobacteriën. Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Als er veel voedingsstoffen in het water zitten en het warm is, kan dat een blauwalgenbloei veroorzaken. Tijdens een bloei kunnen de vele blauwalgen een drijflaag vormen. Omdat de onderkant van de drijflaag afsterft, komen gifstoffen (toxines) in het water terecht. Niet alle blauwalgen maken toxines aan. Als het water een vreemde kleur heeft of als er een stinkende laag met algenbrij op het water ligt, ga dan niet zwemmen en geef dit door aan de waterbeheerder
Voor mensen en dieren is de blauwalg schadelijk. Het kan onder anderen maag- en darmklachten veroorzaken en ook huidklachten, misselijkheid en leverschade. De klachten van blauwalg-besmetting worden twaalf uur nadat er gezwommen is merkbaar. De klachten houden zo'n 5 dagen aan en verdwijnen vanzelf.
Gemeente Woerden meld op de site
Zwemmen in open water op eigen risico
Zwemmen in open water is niet altijd veilig. Als water officieel geen zwemwater is, monstert de gemeente het water niet. Zwemmen is dus op eigen risico.
Ga bij twijfel over de waterkwaliteit het zwemwater niet in. Ga nooit alleen zwemmen en duik nooit in troebel water. Zwem niet in de buurt van: varende schepen, jachthavens, gemalen, sluizen of afvoerleidingen van bijvoorbeeld rioolwaterzuiveringsinstallaties, sterk stromend water of kolken.
Provincie Utrecht meld op de site
Actuele informatie kwaliteit zwemwater
Bij een verslechterde kwaliteit of een zwemverbod worden zwemmers op diverse manieren gewaarschuwd. Dit kan via borden bij de plas, via de website zwemwater.nl en de zwemwaterapp.
De zwemwatertelefoon van de provincie Utrecht, 030–7023333, geeft ook actuele informatie over de waterkwaliteit. Tijdens het zwemseizoen is dit nummer zeven dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar.
Officiële zwemlocaties
Vinkeveense plassen, eiland 1t/m 8
Zwemlust - Nieuwersluis
De Meent - Breukelen
Grote Maarsseveense plas zwembad - Maarssen
Maarsseveense plas zuidhoek - Maarssen
De Wilgenplas - Maarssen
Rietplas - Houten
De Kikker - Groenekan
Strijkviertel - Utrecht
Voorveldse Polder - Utrecht
Haarrijnse plas - Utrecht
Down Under - Nieuwegein
Plas Cattenbroek - Woerden
Henschotermeer noordzijde - Woudenberg
Henschotermeer zuidzijde - Woudenberg
Everstein - Vianen
Middelwaard - Vianen
Gravenbol - Wijk bij Duurstede
Tull en ’t Waal Oost - Houten
Tull en ’t Waal West - Houten
Honswijkerplas - Houten
’t Kleine Zeetje – Bunschoten