Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Zin & Onzin: Hoofdstad Groene Hart?

publicatiedatum: do 27 april 2017

Laatst hadden we het over de strijd om de titel "Hoofdstad van het groene hart" tussen voornamelijk Gouda, Alphen en Woerden. Wat is eigenlijk dat "Groene hart" en Waarom vinden de steden dat ze de hoofdstad zijn? en heeft het voordelen om de titel te mogen dragen? Woerden (marketing) heeft in 2013 .het alleenrecht vastgelegd om de (historische?) titel te gebruiken op onder meer bordjes, drukwerk, foto's en merchandising, Maar is dat terecht en is daarmee "de strijd gestreden"?

 

In de lezerspoll van 2600 stemmers vonden de meesten dat Gouda de hoofdstad is. Dat stelt ook burgemeester Bert Cremers (Waddinxveen)  Het historische hart van het Groene Hart is natuurlijk de stad Gouda die een meer uitgebreide geschiedenis heeft dan Woerden’’, geeft hij als zijn mening. „Borden aan de rand van een andere gemeente kunnen daaraan niets veranderen.’’
 

Maar is 'Alphen zien ze ook hun woonplaats als hoofdstad van het duurzame Groene Hart' waar men bijvoorbeeld veel meer als "elders" met het millieu van de regio bezig is. wel stemde maar 12 % op Alphen als hoofdstad maar zoals gezegd, dat zegt meer over het aantal AD abbonnees dan over de mening van de Alphenaren in deze.

 

Woerden afficheerd zich als hoofdstad van "het Groene Hart van Holland"(?). "Als het kloppend hart, waar stad en land elkaar ontmoeten.Waar koeien grazen, kazen worden gemaakt. Als gemeente  met een eigentijds en historisch karakter." Het klinkt als iets wat al eeuwen zo is maar de naam is tamelijk nieuw.

 

Het Groene Hart & Nationaal Landschap

Deze regio was na 1945 lange tijd vooral een planologisch begrip. In 2004 is 180.824 ha door de rijksoverheid aangewezen als Nationaal Landschap. Hierdoor werd het erkend als een gebied met internationaal zeldzame of unieke kenmerken en landschapskwaliteiten. In samenhang daarmee worden ook de bijzondere natuurlijke en recreatieve kwaliteiten benadrukt. Het streven dient te zijn deze kwaliteiten te behouden en waar mogelijk te versterken. Het Groene Hart vormt door zijn gevarieerde en overwegend landelijke karakter een tegenpool voor het stedelijke gebied eromheen. Landbouw, natuur en recreatie zijn de voornaamste functies van het Groene Hart. Bewoners en bezoekers zoeken er rust, ruimte en groen.

 

Wat stelt het voor?

Klinkt goed maar sinds 2011 ondersteunen rijks- en provinciale overheid het belang van het Nationaal Landschap niet meer en bouwen (bijna) alle gemeenten het gebied vol.


Groene Hart (deels in Utrecht, zuid en NoordHolland).
- Het buitengebied in het westen van het Groene Hart, omsloten door (met de klok mee) Zoetermeer, Leidschendam, Voorschoten, Leiden, Leiderdorp en Alphen aan den Rijn, wordt tegenwoordig (toeristisch) 'op de kaart gezet' als streek 'Land van Wijk en Wouden'.

 

Vroeger werd hier rondom Woerden de naam Rijn & Gouwe ook soms gebruikt.

Hoe en waarom een plek een naam krijgt en waarom ons land (deels) in streken of regio's is verdeeld? Er niemand is die dat weet. en officiele info is nergens te vinden (als het er is laat het ons weten, red,.)

 

Veel streken die er vanouds in ons land waren, zijn namelijk qua naam geleidelijk in onbruik geraakt, en  er zijn veel 'nieuwe streken en regio's' bijgekomen. Soms naast een heel oude regio, soms als opvolger van of deels overlappend met oudere regio´s. Het betreft vaak samenwerkingsverbanden op het gebied van bijvoorbeeld politiek, economie, natuur of toerisme en recreatie, die door het desbetreffende samenwerkingsverband als regio worden geprofileerd, en die vaak geleidelijk in gebruik raken als streek- of regionaam in bredere zin.


Alphen hoodstad van het groene Hart?

Alphen aan den Rijn, kan je tot maar liefst 4 regio's rekenen: vanouds viel het altijd onder de streek Rijnland, een naam die slechts incidenteel nog wordt gebruikt. Tegenwoordig valt het onder de recenter in zwang geraakte streeknamen Holland Rijnland, Rijn- en Veenstreek en Groene Hart.

 

Bronnen o.a. Nationaal Landschap & wikipedia.